И друг път съм писала за идеи и съвети относно това как да започнем да мислим по-позитивно и да станем по-големи оптимисти. Ето още няколко правила, които може и да помогнат това да се случи :)

1. Избягване на негативна среда. Търси компанията на позитивно настроени хора и избягвай такива, които са склонни постоянно да се оплакват.

2. Оценяване на собствените силни страни. Постиженията са по-високи, когато се съсредоточиш върху това, което правиш добре, а не върху слабите си страни.

3. Грижа за емоционалното състояние. Вдъхновяващи мисли, добри новини или истории за успеха на съвсем обикновени хора.

4. Не се тревожи за това, което не може да се промени. Когато си изправиш пред проблеми, опитай се да разбереш какво можеш да направиш, за да се справиш с тях и действай. Но ако не може да се направи нищо, по-добре да приемеш нещата такива каквито са. „Може да не сме способни да контролираме всичко, което се случва около нас, но можем да контролираме всичко, което става вътре в нас. – Бенджамин Франклин

5. Търси различна гледна точка. Във всяка ситуация може да се открие по нещо положително – само трябва да погледнеш под различен ъгъл.

6. Промяна на начина на изразяване. Често казваме „Да, но…”, което автоматично отхвърля всичко казано до момента. Осъждаме идеите на другите, пез да сме ги обмислили. А често най-добрите идеи първоначално са изглеждали налудничави. Позволи на хората да изложат идеите си без да ги отхвърляш автоматично и вместо „да, но..” започни изречението си с „да, и…”

7. Постави фокуса извън себе си. Съсредоточи се върху важни за теб хора, върху проекти и идеи, които те вдъхновяват.

8. Създай култура на оптимизъм. Насърчавай хората около теб, вярвай в техните способности, очаквай да успеят. Дори когато не постигнат очакваните резултати, окуражи ги и им кажи, че ще се справят по-добре следващият път.

9. Действай спонтанно. От време на време изоставяй плановете си, направи нещо непредвидено, поразсей се малко. Спонтанноста включва очакване за едно приятно изживяване.

10. Помисли за здравето си. Ако ти трябва допълнителна мотивация да бъдеш оптимист, припомни си многобройните статистики, които доказват, че оптимистите се радват на по-добро здраве.

share button