Ако не посееш нещо, няма да ожънеш нищо
Без мокри гащи раци се не хващат.
Лозето не ще молитва, а мотика.

Или с други думи мечтите може и да са хубаво нещо, но трябва да положиш усилия, за да се сбъднат. Щом желаеш нещо – действай! Направи всичко, което зависи от теб, за да го постигнеш.

На английски език използват едно понятие „wishful thinking”. Идеята е, че само със силата на мисълта можеш да постигнеш всичко. Ако много силно пожелаеш нещо и си представиш съвсем подробно , че вече си го получил (примерно как изглежда, как те кара да се чувстваш и т.н.), то наистина ще стане. Цялата теория е много добре е обяснена във филма „The secret” – Тайната.

Не знам дали наистина щеше да е хубаво ако това беше вярно (страх ме е какво биха си пожелали някои хора), но така или иначе не съм особено съгласна с идеята. Може би понякога наистина имаме силата да влияем с мислите си върху част от нещата, които ни се случват. Но много повече можем да им влияем чрез своите действия. Може цяла година да си представяш как започваш нова, много по-хубава работа. Но може и да използваш тази година, за да се запишеш някакъв курс, до научиш нещо ново, да подобриш шансовете си за стартиране на тази по-хубава работа. Може да си мечтаеш как гледаш любимия си филм на нов телевизор, а може и да положиш малко усилия, за да спестиш пари за този телевизор. Без да се потрудиш за това, което искаш, само с мислене едва ли ще постигнеш много. Хората са си го казали много отдавна и в случая са абсолютно прави.

Останалите постинги от поредицата можеш да прочетеш тук.

бутони към социални мрежи