Всеки намира свой собствен начин да бъде щастлив. И все пак може би има нещо общо между всички. Тайната на щастието: удоволствие, ангажираност; значимост.

1) Удоволствие: вероятно най-лесната от трите съставки. Всички имаме усещания и изпитваме удоволствие от хубава картина, музика, аромат, вкус и т.н. Когато изпитваме физическо удоволствие, ние сме щастливи. Това щастие си има граници, но все пак си остава щастие и е поне част от рецептата.

2) Ангажираност: най-сложният от трите елемента. Всички имаме силни страни и неща, които ни е приятно да правим и ни се отдават. Когато се занимаваме с нещо, което ни харесва и виждаме прекрасните резултати от това, просто не усещаме как времето лети; увличаме се, забравяме за всичко около нас и се чувстваме истински щастливи.

3) Значимост: когато правим нещо, което ни радва, ние сме щастливи, но изпитваме още по-силно щастие, когато правим нещо, което радва останалите. За да бъде животът ни смислен, трябва да помагаме на другите, за да бъдат и самите те по-добри, по-щастливи. правейки това, ние се чувстваме част от нещо, което е по-голямо от самите нас.

Истинското щастие не е в пълната липса на болка и тъга, а в наличието на трите елемента – удоволствие, ангажираност, значимост.

Източник: www.ottimismo.info

социални мрежи