Субективно благосъстояние – оценката, която всеки един дава на своя живот, степента на удовлетвореност от личното и професионално развитие. Високото ниво на субективно благосъстояние оказва директно влияние върху здравето и продължителността на живота, увеличавайки я с цели 14%. Това твърди професор Ед Дийнер в най-обширното изследване на подобна тематика, основаващо се на резултатите от 160 проведени проучвания.

Дийнер, който от десетилетия изучава щастието и неговите ефекти, твърди, че това положително влияние върху здравето се дължи основно на четири фактора – удовлетворение от живота, липса на отрицателни емоции, оптимизъм и наличие на положителни емоции. Последните обаче, трябва да са умерени, защото ако са прекомерни и внезапни, могат да имат отрицателен ефект, колкото и парадоксално да звучи това.

Малко чувство за хумор винаги е от полза и увеличава продължителността на живота, както показва и изследване в Норвегия, което проследява 53500 души в продължение на 7 години. Друго изследване на Дийнер върху 4989 души, следени още от младостта им в продължение на 40 години, доказва, че хората, които още от малки са песимисти, имат повече здравословни проблеми, когато остареят и продължителността на живота им е по-ниска. Оказва се, че рискът за здравето е по-голям, когато сте нещастни, отколкото ако страдате от наднормено тегло, примерно.

Връзката между ниското субективно благосъстояние и повишения риск от заболявания е доказана и от други изследвания. Примерно песимизмът, водещ до дълбоки депресивни състояния, повишава риска от сърдечно съдови болести с 2,69% Позитивните чувства, като радост, надежда, желание за действие, удовлетворение от личния живот, оптимизъм за бъдещето и чувство за хумор, имат положителен ефект, както за предотвратяване, така и за справяне с болестите.

Според Клаудио Меначи позитивният подход помага без съмнение да се повиши качеството и продължителността на живота. Според изследване на холандският университет Leiden възрастни хора, които имат оптимистичен обяснителен подход изживяват старостта си по-добре, въпреки намаляващите социални контакти.

Източник: www.corriere.it

споделяне в социални мрежи