Живеем в една прекрасна епоха, изпълнена с научни открития и новости, които се случват все по-бързо и променят живота ни към по-добро, а понякога и към по-лошо. Невъзможно е да не се притесняваме за последствията от генно-модифицираните продукти, унищожаването на околната среда, промяната на климата, клонирането на клетки. Новините в основните емисии и по първите страници на вестниците редовно са свързани с убийства, атентати, войни, скандали, протести, стачки, недоволство, отмъщение, престъпления, нарастващи данъци, насилие и т.н.

Трябва ли да се задоволяваме с това ежедневие и да приемаме, че това ще е светът, в който ще живеят децата ни? Не е изненадващо, че хората са изгубили своите ориентири, ентусиазма си и желанието си да действат, че младите не вярват в това общество, което, често с право, не им харесва.

Съществува обаче и друг подход – оптимизмът. В много сфери на живота има щастливи събития, успехи, мечти, превърнати в реалност. Може да са големи или малки, но това не ги прави по-малко за възхищение, защото именно те променят всеки един от нас, а заедно с това и целия свят. По-голяма част от тези случки, които променят света и определят нашето бъдеще, не са големи събития, предавани по телевизията, а обикновени неща от ежедневието.

Всъщност всяка наша мисъл и всяка наша дума влияе върху самите нас и върху хората, които ни заобикалят. Можем да направим много, за да помогнем на себе си и на тях да живеем по-добре. Живеем в прекрасно време, в което обаче има и трудности, и противоречия, и страдание, и несправедливост. За да се промени това, всеки трябва да поеме отговорност, да разбере, че всички заедно изграждаме едно общо бъдеще. Оптимизмът е свързан с комуникацията – щастието и успехите се предават на околните чрез ентусиазма ни.

Източник: http://www.optimi.org/

бутони за социални мрежи