Този термин, както и visuаlization и wishful thinking се срещат често, когато става въпрос за оптимизъм. От известно време се каня да пиша за тях, но някак не ми звучи особено убедително тази теория и затова все отлагам. Един въпрос на читателка за мнението ми по темата ме накара все пак да се заема с въпроса. Първо ще опиша как се предполага, че действат, а в следващ постинг и моето мнение.

Позитивни твърдения (positive affirmations) – изречения, които описват желана ситуация и които си повтаряме многократно с цел да се убедим, че са истина. Примерно “Мога да се справя!”, “Добър съм в това!”, “Чувствам се прекрасно!”, “Всичко е наред!”

Твърденията трябва да се повтарят по няколко пъти на ден, примерно докато се возите в автобуса, разхождате се в парка или правите 5-минутна почивка на работа. Други ефективни техники са да си ги повтаряте пред огледалото или всеки ден да ги пишете по 10-20 пъти на лист. Твърденията трябва да са кратки и лесно запомнящи се, да съдържат единствено позитивни думи и да са в сегашно време (“Здрав съм”, “Богат съм” вместо “Не искам да съм болен” или “Ще спечеля пари”).

Според подкрепящите тази теория, когато повтаряте едни и същи думи постоянно, съзнателно и съсредоточено, това ще повлияе върху подсъзнанието ви и ще ви помогне да промените своите навици, поведение, отношение към света, реакции и ще доведе до реални позитивни промени във вашия живот. Тези промени могат да се случат след дни или месеци, в зависимост от размера на желаната цел, убедеността, с която повтаряте твърдението, силата на желанието ви и т.н. Като казвате какъв искате да бъде живота ви, виждате и чувствате, че това вече е станало, независимо какво е настоящото ви положение и по този начин наистина привличате желаното към вас.

Всяка мисъл, която минава през ума ви е вид твърдение, което отразява вашите виждания и вашата истина за света. Тези виждания се изграждат още в ранна възраст и в последствие може да се окажат не съвсем верни, да пречат на успеха ви, чрез своя негативизъм. Ако постоянно си повтаряте колко зле е всичко, то наистина ще бъде такова и ще продължавате да привличате лоши неща в живота си. Чрез позитивните твърдения тези дълбоко заложени убеждения биха могли да се променят и да бъдат заменени от положително мислене, което да привлече съответните положителни промени в живота ви.

Източник: За основа са използвани материали от www.vitalaffirmations.com със съкращения и допълнения.

бутони за споделяне