Италианското списание “Милионер” определя шест основни характеристики, които хората с добро финансово състояние обикновено притежават:

- Добри знания и умение в сферата на маркетинга.
- Доказан бизнес план.
- Поне минимален начален капитал.
- Силна страст към това, с което се занимават.
- Добри комуникативни способности.
- Разумен и реалистичен оптимизъм.

Половината от изброените изисквания, засягат бизнес умения и познания, докато последните три се отнасят до психологически характеристики. Изводът е, че без конкретен бизнес план, без умения да се продава даден продукт или услуга, никой не може да направи пари, още по-малко да забогатее, и дори и най-оптимистичните идеи ще си останат просто мечти. В същото време можем да имаме огромен начален капитал и перфектен бизнес план, но ако не умеем да комуникираме с хората, ако не можем да посрещнем с оптимизъм неизбежните трудности и най-вече ако не изпитваме истинска страст и удоволствие от това, което правим, всяко начинание е обречено на провал.

Бизнес уменията и психологическите умения изискват различен вид обучение, което може да отнеме много време, но и двете са незаменими. Единствено да си оптимист не е достатъчно… бизнесът има свои собствени правила и човек трябва да ги познава; трябва да е иновативен, но не и наново да открива топлата вода. Трябва да харесва това, което прави и да умее да предава на другите тази своя страст, но в същото време трябва и да знае как да продаде своя продукт или услуга.

Източник: www.ottimismo.info

бутони за споделяне