Проучване на университета в Йейл показва, че балгодарение на оптимизма можеш да удължиш живота си със седем години! Оптимизма намалява ефекта на стреса върху хората и подобрява техния физически и психологически баланс. А да промениш настроението си никак не е трудно!

Говори! Разговорът може да бъде много полезен в определени ситуации. Разговорите с приятели или със семейството ти помагат да създадеш социална мрежа. Проучванията показват, че хората с повече социални контакти са по—щастливи. Телефонните разговори също оказват положителен ефект върху дейността на мозъка и кръвообръщението. Важно е също така да се срещаш и лично с приятелите си – телефонните разговори или чатенето в интернет е полезно, но не достатъчно!

Мило дневниче… Ползите от воденето на дневник са добре известни. Важно е да говориш не само за нещата, които те натъжават, а и за хубавите моменти и малките удоволствия в живота. Проучванията показват, че хората, които са благодарни за всичко, което им се случва са по-доволни и физически по-силни. Можеш да пишеш в дневника си веднъж седмично или дори по-рядко, важното е да не гледаш на това като на задължение.

Бъди щедър! Щедростта увеличава нивата на хормоните на щастието. Не е нужно да даваш много, просто прави непланирани малки изненади на близки или непознати. Отстъпи мястото си в автобуса или дай малко пари на някой уличен музикант. Самият ти ще се чувстваш добре, а благодарността на другите ще ти помогне да се чувстваш оценен. „Щедростта има терапевтичен ефект” – твърдят учените. Така че защо не си помогнеш като помогнеш на другите?

Преоцени живота си! Психолозите смятат, че е добра идея да „пренапишеш историята си”. Трябва да мислиш с положителни чувства за миналото си, дори ако е имало моменти, в които си имал проблеми. Отделяй време поне веднъж в седмицата, за да мислиш за най-важните неща.
Това може да се използва и за бъдещи очаквания. Опитай се да мислиш не само за нещастията, а и за постиженията си. Това ще те окуражи. Раздели живота си на етапи и за всеки етап открий победите, загубите и научените уроци. Това ще ти помогне да преодолееш бъдещи трудности по-лесно.

Източник: http://www.zmelifetips.com/advice/nothing-can-bring-me-down-how-to-be-optimistic/

бутони за социални мрежи