Полиана :) Полиана е главната героиня в едноименната книга на Елеонор Портър. Тя е толкова успешна, че името на малката героиня става нарицателно за човек, който винаги успява да намери нещо хубаво във всяка една ситуация.

Полиана е едно момиченце, което още от малко остава без майка, а след това и без баща и затова заминава да живее при единствената и леля. Тя обаче (както и почти всички жители на градчето) е вечно тъжна, непрекъснато недоволна от нещо и сякаш ядосана на целия свят. Малката Полиана успява да промени това, благодарение на една игра, която е научила от баща си, и която се състои в това да намираш нещо хубаво, нещо, за което да си доволен, във всяка една ситуация. Колкото по-трудна е ситуацията и колкото по-невъзможно изглежда да се намери нещо положително, толкова по-интересна е играта. И така за Полиана наказанието да вечеря заедно с прислужницата в кухнята само хляб, се превръща в удоволствие, защото тя обича хляб, а и прислужницата е толкова добричка. Мъничката, почти гола стая, където трябва да живее момичето, е по-хубава от всички останали богато украсени стаи в къщата, защото невероятната гледка през прозореца е по-хубава и от най-красивата картина. Тъмнината в стаята на една възрастна жена не е плашеща, а служи за да скрие от нея луничките по лицето на Полиана, които малкото момиче така не харесва.

Във всеки един човек Полиана вижда само добро, дори и когато никой друг не го вижда, дори и когато самият той не може да открие доброто в себе си. А когато очакват от тях добро, и така искрено вярват в тяхната добрина, хората наистина стават добри. Вечно усмихнатото момиче завладява всички със своя оптимизъм, невинност, постоянни въпроси, любопитство, малко детска наивност и твърда вяра в доброто. И постепенно всички се увличат в нейната игра и намират толкова много неща, от които да са доволни, които да им носят радост, и които преди не са забелязвали.

А ти оставаш да се питаш – дали някога като деца всички сме били като Полиана? Какво се е случило с нас? Какво се е променило, за да загубим някъде по пътя на порастването си тази чиста и безпрекословна вяра в доброто и хората, тази способност да се радваме на живота и на всичко, което той ни поднася?

Електронна версия на книгата на английски език можеш да немериш тук
Снимка: Pink Sherbet

бутони за споделяне