Проучване на Университета Уагенигн в Холандия показва, че оптимистите, които и в по-напреднала възраст продължават да живеят активно и да си поставят цели в живота, имат шанс да живеят по-дълго. Девет години след началото на изследването, включващо 999 души, било установено, че смъртността при оптимистите била с 63% по-ниска при мъжете и с 35% при жените. Подобно проучване в Делфт, Холандия сред 941 души на възраст между 65 и 85 години, показва сходни резултати – 55% по-малко смъртни случаи сред оптимистите след период от девет години.

В друго изследване било установено, че смъртните случаи при възрастни хора, които определяли здравословното си състояние като “лошо”, били три пъти повече отколкото при тези, които определяли здравето си като “отлично”. Самооценката, която хората си давали предсказала кой ще живее по-дълго по-точно отколкото лекарските оценки. Тези, който смятали, че са в отлично здраве (въпреки че докторите казвали, че не са) живеели по-дълго от тези, които смятат, че са с влошено здраве (въпреки че според докторите те били здрави).

Дори усещането за контрол над незначителни ежедневни събития може да окаже положително влияние върху здравето. В едно проучване на част от хората в старчески дом била дадена възможността да избират какво да ядат на закуска и какъв филм да гледат вечер. Те се чувствали по-доволни и били по-активни. Вероятността след 18 месеца те да са живи била два пъти по-голяма, отколкото при тези, на които не била дадена подобна възможност за избор.

През 1960г. в САЩ започва изследване сред 839 души, което продължава 30 години. В края на този период се установява, че за всеки 10 пункта увеличение на степента на песимизъм, вероятността хората да са още живи спада с 19%. Друго проучване, старирало по същото време, установява, че 40 години по-късно смъртността при песимистите е с 42% по-висока отколкото при най-оптимистично настроените.

Проучване стартирало през 1957г. включва 660 души, които били помолени да дадат своето мнение за остаряването. Било установено, че хората дали по-положителни оценки живели средно 7г. и половина по-дълго, от тези, които виждали остаряването като силно отрицателно.

Източник: numericlife.blogspot.com, health.dailynewscentral.com, health.msn.com, www.evancarmichael.com

Още по темата: Оптимизъм и здраве – има ли връзка?

бутони за социални мрежи