Дори и оптимистите понякога се оплакват. Но не и по начина, по който го правят песимистите. Ето каква е разликата.

Оплакването на един оптимист звучи така: “Ужасно е! Нищо не е наред. Всичко върви накриво! Проблемите никога не свършват! Не знам как успявам да понеса всичко това. Не е честно!”

А ето как се оплаква един оптимист: “Вече от две седмици се опитвам да разреша този проблем и не успявам. Направо ми става зле, като си помисля, че ще ми отнеме поне още месец да довърша проекта. Нямам търпение да го завърша най-накрая и да получа малко почивка.”

Каква е разликата между двете? При песимистите изглежда проблемите нямат край, защото те никога не си задават въпроса “Колко време ще продължи това?”

Когато си изправен пред проблем или труден момент, няма лошо в това да признаеш, че си изморен, че ти е трудно, че не всичко е наред. Но в същото време трябва да се запиташ (и най-важното – да си отговориш) на въпроса колко дълго ще продължи това. Когато дадеш отговор на този въпрос (независимо дали отговорът се окаже наистина правилен или не), веднага ще усетиш облекчение, защото ще осъзнаеш, че трудностите, независимо колко време ще продължат, все пак имат край.

Източник: www.ottimismo.info

социални мрежи