Оптимизмът е изкуството да подобрим собствения си живот, но също така и света, който ни заобикаля. Той е едновременно състояние на духа, философия и нагласа към живота. Той може да съществува в сферата на спорта, на науката, психологията, човешките взаимоотношения, икономиката, политиката. Във всяка една от тези области, оптимистът има прагматичен и открит подход, основаващ се преди всичко на увереността в собствените умения, способността си да успее и да се справи с трудностите. Това не означава, че оптимистът е егоист, напротив – той уважава както себе си, така и околните. Успява заедно с тях, а не като се възползва от тях.

Важно е хората да възвърнат оптимизма си, желанието си да вървят напред и да успяват. Като успехът не се състои в това всеки ден да имаме все повече, а в това всеки, независимо от това колко е различен от нас, да има място в този свят, да се чувства полезен, да има право да бъде щастлив.

Жан-Жак Русо казва, че човек в своята същност е добър, и обществото е това, което понякога го прави лош. В такъв случай проблема има само едно възможно решение – да подобрим обществото. И най-добрият начин това да се случи е чрез оптимизма. Има много варианти за справяне с дадена ситуация, трябва просто всеки път да избираме по-добрия. Вместо да критикуваме, винаги можем да намерим нещо, което да похвалим. Да изграждаме, вместо да разрушаваме. Да се радваме вместо да плачем. Да се възхищаваме, вместо да завиждаме. И да действаме, вместо да се оплакваме.

Източник: http://www.optimi.org/

бутон за социални мрежи