Преди повече от година бях започнала мини-поредица от постинги относно това как оптимизмът влияе на здравето, но неизвестно защо така и не съм я довършила и част от информацията е останала непубликувана. Вчера съвсем случайно попаднах на нея в едни чернови.

Според проучване на Университета в Питсбърг оптимистичното отношение към живота намалява риска от получаване на сърдечен удар. В изследването били включени 97 000 жени, които първоначално попълнили въпросник за оценка на нивото на оптимизъм. Осем години по късно било установено че при оптимистките имало 9% по-малко сърдечни удари в сравнение с по-песимистично настроените.

Проучване на Харвард и Бостънския университет излседва 1306 мъже на средна възраст от 61г. като в началото на проучването те не са страдали от сърдечни болести. През следващите десет години било установено, че вероятността те да имат проблеми със сърцето е два пъти по-голяма, ако гледат песимистично на живота (влиянието на странични фактори е елиминирано).

Проучване, проведено във Финландия проследява здравословното състояние на 616 мъже на средна възраст, които в началото на изследването са в добро здраве. Четири години по-късно при най-песимистично настроените имало три пъти повече случай на страдащи от високо кръвно налагане, отколкото при оптимистите. В изследването били взети предвид и странични фактори, като пушене, наднормено тегло, застоял начин на живот, злоупотреба с алкохол, наследствена обремененост. След елиминиране на влиянието им било установено, че именно оптимизмът води до намаляване на риска от високо кръвно налягане. Подобно проучване сред 2,564 мъже и жени над 65г. в САЩ също установява положителната връзка между позитивното отношение и нормалното кръвно налягане, като отново е доказано, че резултатите не се дължат на някакви други странични фактори.

Източници: www.bauscia.org, www.washingtonpost.com, health.msn.com

Други постинги на тази тематика – Оптимизмът и продължителността на живота и Оптимизъм и здраве.

сподели бутон