За учените е трудно да кажат дали оптимизмът се явява причина за по-доброто здравословно състояние или всъщност е резултат от него. Тъй като оптимистите са по-активни от песимистите, има по-голяма вероятност те да се погрижат за здравето си – като отидат на лекар, спазват диета, спортуват активно. Според лекарите оптимистите са и по-добри пациенти. Те спазват по-стриктно наложения им режим, приемат и следват дадените съвети, по-ентусиазирани са относно промените в стила на живот, които понякога им се налага да правят.

Доказано е, че мислите променят настроенията, а те от своя страна влияят върху физическото състояние на организма. Затова позитивното мислене е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите здравословното си състояние. Според проучванията оптимизмът, увереността и усещането за контрол над ситуацията са от голяма полза за здравето. Те оказват влияние върху имунната система, хормоните и податливостта към заболявания.

В едно проучване учените изследват химичните вещества в слюнката, които ни предпазват от различни инфекции, като например настинка. Имунитетът бил по-висок в дни, когато хората се чувствали положително настроени към живота, отколкото в дни, когато били тъжни или отчаяни. В кръвните проби на оптимистите имало повече клетки, борещи се с различни болести, отколкото в кръвта на по-песимистично настроените.

При проучване на Университета в Уисконсин-Мадисън през 2003г. на 52-ма души била поставена ваксина срещу грип и след това те били помолени да разкажат за едно хубаво и едно лошо събитие в живота им. Тези, при които били регистрирани по-високи нива на активност в частта на мозъка, наречена prefrontal cortex (свързана с позитивните емоции), имали най-високи нива на антитела срещу болестта шест месеца след поставяне на ваксината.

И ако вече е има сериозни доказателства, че оптимизмът влияе положително върху здравето, то обратната връзка – дали песимизмът може да увреди здравето ни, все още не е изяснена. Правени са проучвания, които се опитват да установят връзката между развитието на ракови или сърдечни заболявания и силни стресови ситуации, като развод, загуба на близък човек или продължителна депресия. Резултатите от тези проучвания обаче са силно противоречиви и от тях не може да се направи заключение за наличие на подобна зависимост.

Източник: www.washingtonpost.com, www.evancarmichael.com, www.sciencedaily.com

бутони за социални мрежи