И на мен ми се иска да съм постоянно изпълнена с оптимизъм и позитивно отношение, но за съжаление оказва се, че това е невъзможно. И не защото страдам от скрит песимизъм – напротив – за всичко си има научно обяснение. Нивото на оптимизъм на всеки човек, освен от всички останали фактори, се влияе и от неговия цикъл на почивка и активност.

При повечето хора най-високите нива на песимизъм се наблюдават около 4 часа сутринта и отново в 4 часа следобед, което обяснява и защо някои хора се будят много рано сутрин, силно разтревожени без видима причина за това. При тези най-ниски точки човек е по-склонен да гледа реалистично на нещата, не поема излишни рискове и внимателно преценява плановете си.

Най-високите нива на оптимизъм се достигат преди обяд и в ранната вечер. Тогава човек е по-склонен да мечтае, да си прави големи планове за бъдещето, чувства се изпълнен с надежда и не обръща внимание на факторите, които биха могли да се явят пречка пред постигането на желанията му.

Източник: Проучванията и използваната методика за анализ са много подробно описани в книгата „Как да бъдем оптимисти“ на Мартин Селигман. Тук съм преразказала само най-основните и интересни моменти.

сподели ме