Потопете се изцяло в оптимизма. Четете оптимистични книги и статии. Подчертавайте си думите, които ви харесват, препишете си ги в тефтерче, което да е винаги с вас, а най-любимите ви научете наизуст. Запишете си ги на аудиофайл и го качете на mp3-плейъра, който слушате всеки ден. Или напишете изразите на малки цветни листчета, които да разлепите на различни места в дома си, за да ви напомнят да се усмихвате. Записвайте си най-позитивните случки през седмицата и как вие самите сте помогнали те да се случат.

Изтрийте оплакванията от речника си. Оплакването може да се превърне в навик и в средство за получаване на внимание и помощ от останалите. То ни кара да се държим като жертви и да не предприемаме нищо, за да се справим с проблемите. Ако мислите ви подхранват оплакванията, в тях остава малко място за оптимизъм. Оставете ролята на жертва и приемете проблемите, като предизвикателство, с което да се справите, а не като несправедливост спрямо вас. Избягвайте крайностите и помнете, че да говориш за проблемите си не значи да се оплакваш от тях. Съсредоточете се върху решението на проблема, а не върху самия него. Ако въпреки това не можете да го прогоните от мислите си, задайте си въпроса: „След няколко години пак ли ще мисля за същия проблем толкова много?”

Изпитвайте вътрешна удовлетвореност. Някои хора, завладени от желанието да притежават, са осъдени никога да не изпитват удовлетвореност от постигнатото. Непрекъснатото състезание с останалите. лишава хората от тяхната спонтанност, от оптимизма им и от самоувереността. Оценявайте това, което притежавате

Източник: http://apprendreaapprendre.com

бутон за споделяне