Не забравяй доброто настроение. Можеш примерно да си залепиш малки бележки из стаите, които да ти напомнят за забавни случки, които са станали скоро. Не обръщай прекалено голямо внимание на дребните неудобства и моментните проблеми, те ще отминат бързо. Записвай си всичко, което може да ти напомни за щастливите ти моменти. Твоят свят трябва да е изпълнен с хубави мисли, мечти и творчество. Тези неща изграждат твоята същност и е достатъчно да си го припомняш по-често, за да прогониш лошите мисли.

Отдели си достатъчно време за сън. Може би наистина “от сън спомени няма”, но той все пак е необходим, за да възстановиш силите си. Доброто настроение идва само когато си пълен с енергия.

Намери нещо, което да те ентусиазира и към което да се стремиш. Но нека стремежът не бъде твърде силен, а отворен към изненади и благодарен за случващото се. Не забравяй, че всяко нещо (ако е прекалено силно) може да те натъжи, когато ти липсва и да те разочарова, когато го получиш. Не отлагай, събери куражът, който ти е нужен и се изправи срещу действителността.

Винаги говори за факти. Описвай всяко нещо така, както се е случило, без непременно да го определяш като добро или лошо. Мечтите са важни, но не ги бъркай с илюзиите.

Създай нещо. Напиши разказ, нарисувай картина, направи картичка. В края на часовете, прекарани в създаване не нещо, ще съществува нещо, което го е нямало до сега – твоят малък шедьовър. Не забравяй, че всеки човек, с който се срещаш през живота си, ти е изпратен с някаква цел. Приеми го с радост. Никога не знаеш каква промяна може да внесе той или тя в живота ти.

Не изпадай в крайности. Човек трябва да може да бъде сам, но и да бъде сред много хора. Да има дом, но и да може да пътува, където пожелае. Опитай се да мислиш само за хубави неща.

Не се чувствай виновен, ако в началото успяваш само за няколко секунди. Пътят към оптимизма е дълъг, но не се отказвай. Доброто настроение идва от хубавите мисли. Срещай се с приятели. Дори и самото очакване на приятна среща подобрява настроението ти.

бутон за споделяне