Първата част можеш да прочетеш тук. За тези, които са добре с английския, това е клипчето, което определено е по-въздействащо от текста. Източник: The strangest secret in the world by Earl Nightingale

Ако човек мисли за някаква цел, той ще я постигне, именно защото мисли за нея, а ние се превръщаме в това, за което мислим. По същия начин, човек, който не знае къде отива и затова мислите му са свързани с объркване, притеснение, страх, също става това, за което мисли. Животът му се изпълва с объркване, притеснение, страх. Ако не мисли за нищо, се превръща в нищо.

Човешкият разум е последната неизследвана територия на земята. Той съдържа богатства, които дори не бихме могли да си представим. Той ще ни върне многократно това, което му дадем. Ще кажеш, ако това е вярно, защото тогава хората не използват разума си по-често? Има отговор и на този въпрос. Разумът ни се дава при раждането, безплатно, без да се иска нищо в замяна. А неща, които са ни дадени безплатно, възприемаме като не достатъчно ценни. Ценим нещата, за които сме платили. А точно обратното е вярно.

Всичко, което си заслужава в живота, ни е дадено безплатно. Нашият ум, нашата душа, нашето тяло, нашето сърце, нашите надежди, нашите мечти, нашите амбиции, нашата интелигентност, нашата любов, нашето семейство, нашите деца, нашите приятели. Всички тези безценни неща са безплатни. Нещата, които струват пари, всъщност са много евтини и могат да бъдат заменени по всяко време с други. Човек може да бъде разорен и отново да направи състояние. Може да повтори това няколко пъти. Дори и домът му да изгори, може да бъде построен отново. Но нещата, които са наистина безценни, никога не могат да бъдат заменени.

Не използваме ума си само защото го приемаме за даденост. Той може да се справи с всяка задача, която му възложим. Но обикновено го използваме за малки и незначителни задачки, вместо за наистина важните неща. Според изследванията използваме едва 10% от възможностите на ума си.

Реши сега какво искаш да постигнеш. Намери цел. Задай си посока и крайна точка. Това е най-важното решение, което някога ще вземеш през живота си. Поискай и ще ти се даде. Потърси и ще намериш. Почукай и ще ти се отвори. Защото всеки, който поиска, получи. Всеки, който потърси, намери. И на всеки, който почука, беше отворено. Толкова е просто. Всъщност толкова просто, че в нашият на пръв поглед сложен свят, за възрстните е трудно да разберат, че всичко, което е нужно на човек е цел и вяра.

И най-вече, не се притеснявай. Притесненията водят до страх, а страхът е парализиращ. Единственото нещо, което може да те накара да се тревожиш, е да се опитваш да свършиш всичко сам. Единственото, което трябва да направиш е да не забравяш целта си. Всичко останало ще дойде само. Не забравяй също така да си спокоен и жизнерадостен. Не оставяй малките неща да те дразнят и да те отклоняват от пътя.

Благополучието се основава на закона за взаимната размяна. Всеки, който работи за благополучието, рано или късно ще го постигне. Може да не е в същата форма, но ще дойде, защото такъв е законът. За всяко действие си има равно по сила противодействие. Ако искаш да получиш повече, трябва да дадеш повече на тези, от които след това ще получиш. Ако искаш по-малко, трябва само да дадеш по-малко. Това е цената, която трябва да платиш за това, което искаш. Ако си мислиш, че може да успееш като заблуждаваш останалите, накрая заблуждаваш само себе си. Може да отнеме известно време, но „каквото посееш, такова ще пожънеш”. Понякога можем да пренебрегнем човешките закони, но има други закони, които не могат да бъдат нарушени.

Като цяло хората са добри. Идваме от някъде и отиваме някъде. И трябва да направим от времето си тук едно вълнуващо приключение.

социални мрежи