Малко е дългичко. За тези, които са добре с английския, това е клипчето, което определено е по-въздействащо от текста. Източник: The strangest secret in the world by Earl Nightingale

Днес живеем в прекрасен свят. Свят, за който хората са мечтали и към който са се стремяли в продължение на хиляди години. Земята на неограничените възможности е на всички. Но знаеш ли какво се случва? Нека да вземем 100 души, които на 25 години започват живота си при равни условия. Ако запиташ всеки един от тях дали иска да успее, той би ти отговорил, че иска и щеше да забележиш, че всички те са изпълнени с желание за живот. В очите им блестят искри, поведението им е самоуверено и животът като цяло им се струва доста интересно приключение. Но когато тези хора станат на 65 години, само петтима от тях ще са успели. Когато, казваме, че само 5% ще постигнат успех, трябва да кажем какво представлява успехът. Ето определението. Успехът е постепенното реализиране на заслужаващ си идеал. Ако човек работи за постигането на предварително определена цел, той е успешен, ако не прави това – значи е провал.

В нашето общество обратното на кураж не е страх, а подчинение и конформизъм. Хора, които действат като всички останали без да знаят защо, без да знаят къде отиват. На 25 започваме сами да си изкарваме прехраната, но на 65 все още не сме се научили да сме финансово независими, въпреки всички богатства, които ни предлага светът, в който живеем. Защо? Защото хората са свикнали да бъдат и да действат като всички останали. Свикнали са да следват погрешната група – онези 95%, които не успяват. Защо го правят?

Единствено човекът, който се стреми към постепенното реализиране на заслужаващ си идеал, е успешен. Той казва, че иска да постигне нещо и започва да работи за постигането му. Той успява, защото знае какво иска да постигне. Представи си кораб, който тръгва от пристанището и се отправя на предварително планирано пътуване. Капитанът и екипажът знаят точно къде отива корабът и колко време ще му отнеме да стигне там. Корабът има зададена цел и ще достигне тази цел. Сега си представи друг кораб, същият като първия. Само че на този кораб няма капитан, няма екипаж, няма направление или крайно пристанище. Само пускаш двигателите и го оставяш да върви сам. Мисля, че всички ще се съгласите, че ако корабът изобщо излезе от пристанището, накрая ще се озове на някой пустинен остров. Това е така, защото той няма цел и посока.

Същото е и с хората. Успех е учителката в училище, която преподава, защото това иска да прави. Успех е жената, станала съпруга и майка, защото това е желала и се справя чудесно. Успех, е мъжът, който ти пълни резервоара на бензиностанцията, защото това иска да прави. Успех е търговецът, който иска да се издигне и да достигне върха в своята организация. Успешен е всеки, който работи за постигането на предварително определена цел, защото точно това иска да прави. Но само един на всеки 20 души прави това. Затова днес няма никаква конкуренция, освен ако сами не си я създадем. Вместо да се състезаваме, единственото, което трябва да направим, е да създаваме.

Има ли нещо, което може да предопредели какво ще се случи с даден човек? Нещо, което да направи бъдещето в голяма степен предвидимо? Нещо, което би гарантирало, че даден човек ще постигне успех, ако само знаеше за него и как да го използва? Да има такова нещо. Ключът към успеха и провала е: ние се превръщаме в това, за което мислим. През цялата история на човечеството, великите и мъдрите хора са си противоречали за много неща. Това е единственото нещо, за което всички са били съгласни. Буда казва: „Ставаме само това, за което сме си мислили.” Марк Аврелий казва: „Животът на човека се превръща в това, което мислите му направят от него.” Дизраели казва: „Всичко ще се случи, стига хората да имат малко търпение.” Емерсон казва: „Човек е това, за което мисли. Всичко, което пожелае.” Уйлям Джеймс казва: „Най-великото откритие на моята епоха е, че човек може да промени живота си, като промени отношението си към него.” Джордж Бърнард Шоу казва: „Хората непрекъснато обвиняват обстоятелствата за това, което им се случва. Аз не вярвам в обстоятелствата. Хората, които успяват в този свят са тези, които стават и тръгват да търсят подходящите обстоятелства, а ако не ги намерят – ги създават сами.”

споделяне в социални мрежи