Песимизмът има разрушителен ефект – не ни позволява да се стремим към успех, разваля и най-хубавите моменти, като хвърля сянка върху бъдещето, отблъсква хората около нас. Да очакваме най-лошото от нас самите, от околните и от света, е най-голямата грешка, която можем да допуснем в стремежа си към развитие. Липсата на оптимизъм ни затваря в клетка без изход, превръщайки щастието в непостижима цел. За щастие песимизмът не е нещо, което е кодирано в ДНК-то ни и е възможно да спрем да мислим само негативно. Как да стане това?

Да започнем, например, с приемането на някаква важна за нас кауза. Това ще ни даде сила и желание да повярваме, че е възможно да направим светът по-добър, започвайки от самите нас.

Самото наличие на кауза, обаче, не е достатъчно. Ако мотивите ни не са истински, усилията, които влагаме няма да продължат дълго. Когато мислим за даден проект, трябва да отделим повече време на възможностите, а не на трудностите. Първите ще ни дадат енергията и идеите, нужни, за да се справим с вторите. Песимистите се отказват още в началото, оставят се проблемите да ги спрат преди още да са се опитали да реализират мечите си.

Заобиколете се с истории за успеха – те ще ви дадат вдъхновението да промените собствения си живот. Забравете за негативните думи – използването им влияе върху подсъзнанието и настроението ни. Вижте, че чашата е наполовина пълна – това не означава да пренебрегвате лошите неща, а да забелязвате и оценявате хубавите.

Източник: www.iovalgo.com/come-si-diventa-ottimisti

сподели ме