Когато някой спомен се запечата в ума ни, можем да извикваме емоциите, които той предизвиква (както хубави, така и лоши) и да ги преживяваме отново. Това има огромно влияние върху всекидневния ни живот. Когато преживеем силно вълнуващо събитие (хубаво или лошо) картините или звуците от преживяното остават в паметта ни. Образи от събитието от време на време изникват в ума ни и спомняйки си за него се връщаме отново в емоционалното състояние, в което сме били тогава.

Изследвания показват, че ако човек е в добро настроение, му е по-лесно да си спомни хубави случки и приятни моменти, т.е. извиква спомени, които му навяват емоции, близки до това, което чувства в момента. Същото е и когато сме в лошо настроение – по-лесно ни е да си спомним неприятни случки, провали, неуспехи. И така всъщност попадаме в един омагьосан кръг, защото тъгата предизвиква още тъга.

Какво можем да направим, за да преодолеем това? Например да си създадем архив от снимки или видео, запечатали моменти, в които сме били наистина щастливи. Когато се почувстваме тъжни, можем да разгледаме снимките и това ще ни помогне да се върнем в онова емоционално състояние, в което сме били тогава, а именно – щастие.

Промяната не настъпва веднага, като с магическа пръчица; няколко красиви снимки не могат да те накарат на момента да се почувстваш радостен. Те по-скоро създават контраст с настоящето, насочват мислите в друга посока, напомнят ни, че колко и тъжни да се чувстваме сега, животът ни всъщност е пълен с хубави моменти и след като вече сме имали толкова много радостни мигове в миналото, значи ни предстоят още много такива и в бъдеще; показват ни, че настоящите трудности са временни, просто един не лесен етап сред поредица от хубави неща, които предстоят.

Източник: www.ottimismo.info

бутони за споделяне