Всеки има свой собствен начин на живот и на мислене и е известно, че оптимизмът подобрява съществуването ни и това на хората около нас. И въпреки това търсенето на хубавата страна на нещата, особено в трудни моменти, може да се окаже непостижимо начинание. Това се случва най-вече когато правим всичко възможно да се чувстваме добре, налагаме си да сме позитивни, но въпреки това постоянно срещаме препятствия. Това се дължи на някои грешки, които хората, решили да търсят щастието, понякога допускат.

Първата грешка е стремежът винаги да мислим позитивно. Защото макар някои да смятат това за идеалната настройка, в действителност не е достатъчно да искаш да виждаш всичко в най-добрата му светлина, за да се справиш с негативните обстоятелства. Необходимо е да научим мозъка си да мисли по определен начин и ден след ден да се стреми към развитие и подобрение.

Вторият съвет е да търсим хубавите неща и в не толкова благоприятните ситуации, без да се оплакваме от проблемите, защото това да се смятаме за жертва на обстоятелствата няма да промени нищо. Промяната на начина на мислене и виждането само на положителната страна, не води непременно до подобрение на ситуацията, в която се намираме. Затова е по-добре да оставим песимизма, като начин на мислене, но без да изоставяме някои негови характеристики, които могат да ни бъдат полезни. Когато погледнем на проблемите от дистанция, можем да направим по-обективна оценка.

Друга грешка, която трябва да избягваме, е търсенето само на вътрешно спокойствие, като в същото време продължаваме да се срещаме с песимисти, които вместо да ни помагат, ни влияят негативно и понякога стават причината самите ние да придобием песимистична гледна точка към живота.

Последният съвет е да избягваме да се стремим към съвършенство: не е възможно всички и по всяко време да ни харесват. Много хора провалят живота си, защото не могат да понесат факта, че има хора, които не ги оценяват. Всеки трябва да се опита преди всичко да се хареса на самия себе си и да се стреми да даде най-доброто от себе си във взаимоотношенията с останалите, но без да се чувства зле, ако те не го приемат. Най-добрият начин да бъдем харесвани, е като харесваме самите себе си.

Това е същността на оптимизма – да се опитаме да направим това, което желаем, дори и да не сме напълно сигурни, че имаме необходимите способности; да сме склонни ако е необходимо да потърсим помощ, но и да сме уверени, че в крайна сметка ще успеем.

Източник: www.iovalgo.com/positivita-ottimismo

споделяне на връзка