Преди няколко седмици обясних какво означава АВС-моделът, който показва как дадена неприятна ситуация (А-adversity) в комбинация с негативните ни убеждения (B – beliefs) може да доведе до лоши последствия (C-consequences). Предната събота пък разгледах техника, с помощта на която успешно можеш да оспориш негативните си убеждения. Именно оспорването е четвъртият елемент от модела – D (discussion, оспорване), а след него следва и последният пети елемент – E (Е-energy, прилив на енергия). Това oзначава, че след като успешно си се преборил с негативните си убеждения, би трябвало и да се увериш, че ситуацията съвсем не е толкова зле, колкото ти е изглеждала в началото и да се почувстваш преливащ от енергия.

И да се върнем пак към примерите от предходните статии. В случая с ниска оценка от изпит, след като успешно си оспорил негативното убеждение, че си най-слабия в класа, се чувстваш не обезкуражен, а изпълнен с желание да учиш повече, за да се справиш по-добре на следващия изпит. В примера с приятел, който прекъсва набързо разговора с теб, след като си се справил с убеждението, че никой не те харесва, се чувстваш благодарен за това, че всъщност имаш верни приятели и изпълнен с желание да се срещнеш с някой от тях, а един евентуален отказ не те отчайва.

Със сигурност всеки може да даде още много примери от собствения си опит за неприятни ситуации, които можем допълнително да влошим чрез отрицателните си убеждения, или пък лесно да се справим с тях, благодарение на оптимизма и позитивното си мислене. Ако се сещаш за подобна ситуация – коментарите са на твое разположение :-)

Източник: “Как да бъдем оптимисти”, Мартин Селигман. Моделът е представен съвсем накратко в основните му елементи, в книгата е обяснен много по-подробно с допълнителни примери и съвети как да го прилагаме в ежедневието си.
Това е и последната статия от тази доста дълга поредица “Как да бъдем оптимисти”. Препоръчвам книгата на всеки, който се интересува от оптимизъм, много е полезна именно защото всичко в нея е подкрепено с научни изследвания и показва как наистина можем да променим цялостния си начин на мислене и да станем по-позитивни.

сподели ме