Разхождахме се из онази част на Шумен, където са малкото останали запазени възрожденски къщи, когато вниманието ни бе привлечено от приканващо отворена врата, разкриваща гледка към просторен двор. Пристъпвайки в него се озовахме сред градина от вълшебни цветя от дърво, а в дъното на двора ни посрещна и създателят на цялата тази красота – Мариела Василева.

От няколко години тя изработва пана и декорации изцяло от естествени материали – сухи корени, клонки, черупки, костилки и дървесни гъби. Допълва ги с плетеници от канап, който сама оцветява с листа от орех. Казва, че природните материали естествено си взаимодействат и се допълват. Когато започва да работи често не знае какво ще се получи и оставя всичко на въображението си. По въодушевлението и любовта, с които говори за това, което прави, си личи, че е намерила призванието си и е щастлива, въпреки неизбежните трудности.

Мариела с удоволствие споделя занаята си с децата, които искат да се научат. През летните месеци я посещават близо 30 деца, като всяко идва, когато има време и желание. Децата се учат да работят със собствените си ръце, да усещат природните материали и да следват собственото си въображение. Важно е докосването до природата и свободата да твориш. А удоволствието да видиш готовия предмет, направен от теб, вдъхва увереност.


Именно увереността успява да върне Мариела и на десет жени със силно нарушено зрение, с които работи. Започват неуверено и несигурно, но резултатите от труда им и успехите на различни изложения и фестивали им помагат малко по малко отново да повярват в себе си. Мариела споделя, че изисква от жените качествена работа. И може би точно от това се нуждаят те – от някой, който да ги възприема, като нормални хора като всички останали. Някой, който да повярва, че могат да се справят не по-зле от другите, за да могат после да повярват и те. Защото „може да нямат силно зрение, но имат сърце”. В бъдеще има желание да започне да работи и с група мъже с леки психически отклонения, и да им даде чрез изкуството възможност за препитание и самостоятелност. Запознава се с тях за първи път на регионална среща на такива домове, на която мъжете рецитират стихове и пеят песни за България.

През годините Мариела е успяла да си изгради добро име сред занаятчиите и да спечели сърцата на хората с това, което прави. Днес използва това, за да помогне и на други творци, когато е убедена, че това, което правят е качествено и добро. Казва, че трудът на майстора, трябва да бъде ценен и уважаван.

Мариела е и един от първите занаятчии, работещи в една от четирите къщи, които Шуменската община планира да възстанови. Предвидено е във всяка от тях да бъдат представени различни занаяти, като майсторите ще работят на място и ще могат да предават уменията и занаята си на по-младите. За момента по този проект в една от стаите на къщата е подреден музей, показващ стари предмети от бита и традиционни носии, като експозицията все още се допълва. Миналият петък пак там се проведе празникът „Петровден във възрожденския комплекс”, за който вече ви разказахме.

След срещата си с Мариела бях просто без думи от възхищение пред красотата, която създава, начина й на мислене, всички дейности, с които се занимава и положителната енергия, която просто извира от нея. Всяка среща с такива хора е истинско удоволствие и те зарежда с хубави емоции за много дълго време.

За връзка с Мариела и за да разгледате още от красотите, които изработва, можете да посетите нейната интернет страница.

бутон за сайт