Тази събота имах възможност да присъствам на първото за България TEDx Youth събитие. Международната платформа TED дава възможност за споделяне на идеи чрез кратки 10-20мин. презентации на най-различни теми. TEDx Youth – София беше едно от общо 29 подобни събития, които се проведоха по едно и също време в различни градове по света. Всички презентатори и публиката бяха много интересни млади хора, пълни с идеи, ентусиазъм и вдъхновение. След среща с такива хора започвам отново да вярвам, че и тук нещата могат да се случват, че и тук човек може да успее и да постигне нещо, да направи света малко по-добър, че един ден нещата ще се оправят, нужни са само повече като тях – повече надежда, повече любов към това, което правиш, повече енергия, повече грижа към случващото се около теб.

Прекрасни бяха и почивките, през които можехме да разговаряме с презентаторите или интересни хора от публиката, да намерим съмишленици за нашите идеи или да нарисуваме идеята си на плакат, който да залепим в залата. И разбира се неповторимият финал – всеки написа на една хартиена ракета своето пожелание и заедно хврълихме ракетките си да полетят из залата. Не знам до кого е достигнало моето пожелание, но на ракетката, която долетя до мен пишеше “Потърси себе си и когато се намериш, направи света по-добро място за живот. Мир и любов!”

А сега с по няколко думи за част от презентаторите:

Давид Давидов – едно 11-годишно момче, което има собствена фирма и уебсайт – DSD Creations, интересува се от екология; изобщо не се притеснява да излезе пред публика и говори толкова разпалено и убедително, че не може да се сравнява и с много по-големи от него.

Надежда Савова – Едно момиче обиколило света по следите на… хляба. Основало “Хлебна къща св. Христофор” в Габрово с помощта на която връща на хората удоволствието на дребните неща в живота, удоволствието да създадеш нещо със собствените си ръце. И всичко това заради една мечта – улиците отново да ухаят на прясно изпечен хляб, а не на бензин.

Христо Колев – Едно момче, което е на ти с “тайния живот на молекулите”. И доказа, че когато говориш за наука на достъпен език, тя може да е интересна. Сега знам защо дрехите ни изглеждат по-бели след изпирането с прах за пране, както и че вече съществуват дисплеи, които могат да се огъват в най-различни форми. А от него си имам и една мини-епруветка с жълто-зелена течност, която мени цвета си под различен ъгъл.

Тодор Василев – Едно момче, което само, единствено с помощта на приятели се е заело с основаването на читалище – “Бъдеще сега”. И е успяло! Само е закупило и реставрирало сградата, след като се е преборило със сложни административни процедури, а сега се занимава и с организиране на различни инициативи в читалището.

Велика Янкова – Една приятелка, с която се запознах по време на един друг проект, за който съм писала – “Работи за промяна”. Тя доказва на практика, че и в малко градче като Чепеларе могат да се случват интересни неща – стига сам да си ги организираш. Вълнува се основно от екология и е участвала и организирала инициативи в тази насока. И както каза по време на презентацията – започваш от една малка идея и никога не знаеш до къде ще те отведе.

Момчетата и момичетата от “Йога на смеха” Представете си зала пълна със сто човека, които крещят високо “Много добре, много добре, йеее!”, танцуват, смеят се на глас и се прегръщат с хора, които не познават. Това ми се случи в събота и беше невероятно!

Трансформаторите – и техните нестандартни идеи за промяна на градската среда – кино на открито, цветна детска площадка, счупена катерушка, използвани като поставка за саксии за цветя и много други идеи, които реализират с малко средства и много въображение.

Сугестопедия – или как да учим чрез емоции. Само ще кажа, че разбрах всичко от 10-минутния начален урок по испански, въпреки че обясниха само 4-5 думи на български, а аз никога не съм учила испански.

И това далеч не са всички! Имаше момиче, което прави от нищо – нещо. Как? С много любов. Създава изкуство от неща, които обикновените хора смятат за отпадъци. Фотограф, които снима застрашени от замърсяване и изчезване места далеч на север. Доброволци към БЧК и WWF. Оркестър от деца започнали да свирят само преди шест месеца, но го правят с толкова много ентусиазъм, че накраха публиката да затанцува. Когато качат видео от различните презентации ще дам линкове и тук :)

бутони за споделяне