“Битие” на Владимир Зарев е книга за живота, макар да започва със смърт. За живота, такъв, какъвто е, без красиви украски и излишен грим.

Проследява две поколения от семейство Вълчеви. Първото, потопено в на пръв поглед провинциалното спокойствие на Видин, където на фона на вечното присъствие на изтичащия като живота Дунав, под повърхността се вихрят страсти, променящи човешките съдби. Второто, заминало (както и днес) да търси късмета си в София, където нищо не е вечно, а на фона на илюзорно стабилния и ефирен Александър Невски се разиграват дворцови интриги и политически атентати, предвестници на промяна, която ще помете всичко и всички. Първото, платило цената на двете балкански и първата световна война; второто, прекарващо безсънните си нощи сред воя на сирени и оглушаващи с настъпващата след тях тишина бомбардировки.

Георите не са добри или лоши. Те просто са. Истински, пълнокръвни. И каквото и да правят не би могъл да ги намразиш, защото това би означавало да намразиш част от себе си. Толкова различни и същевременно еднакви, обединени от вечния си копнеж и стремеж към нещо изначално и непреходно, нещо по-голямо от тях. Нещо, което никога няма да проумеят и достигнат, но това няма значение, защото единствено важен е стремежът. Идеалите се променят и идват нови и никой не може да каже кой е верният (и има ли такъв), но стремежът към тях остава вечен.

Сред страниците се усеща някаква странна предопределеност и предначертаност, но без да е обреченост. Сякаш всичко се случва по единствения възможен и логичен начин, следвайки неумолимия ход на съдбата. Щастието е неуловимо, секундната стрелка на часовника те посочва за миг и отминава. Любовта рядко е взаимна, а още по-малко романтична. Но я има! И е невероятно силна, истинска, до лудост.

А стилът на писане, невероятните метафори и сравнения просто омагьосват, потапят те в историята, бъркат дълбоко в душата ти и те оставят без дъх. Невероятно силен роман! И като жива картина на не толкова отдавна отминали времена, и като психологически портрет, зад който може да стои всеки един от нас.

“Битието” е първата част от трилогията на Владимир Зарев “Битието, Изходът, Законът”, за която можете да видите ревю в Книголандия, което със сигурност ще ви убеди да я прочетете, ако аз не съм успяла.

споделяне в социални мрежи