Днес е Blog Action Day – денят, в който блогъри от различни страни по целия свят, пишат на една и съща тема. Миналата година участвах за първи път, като темата беше Климатични промени. Тази година темата на Blog Action Day е Вода.

Можех да пиша за това колко много хора по света нямат достъп до чиста питейна вода, или за това как многобройни предприятия причиняват замърсявания на водите с изхвърляните от тях отпадъци или използвани изкуствени торове, или за това как с мисли и думи можем да влияем върху начина, по който се подреждат молекулите на водата. Но макар всичко това да е много интересно и впечатляващо, истината е, че след като го прочетеш, няма да се промени абсолютно нищо.

Затова реших да пиша за нещо доста по-практически насочено – няколко лесно изпълними съвета за това как може да се пести вода в едно домакинство. По този начин не само помагаш на околната среда, а и намаляваш разходите си, като не се изискват някакви особени усилия – просто няколко прости навика, които след като придобиеш, после изобщо няма да ти правят впечатление. На пръв поглед нещата може да изглеждат малки и незначителни, но се натрупват с времето и наистина могат да окажат влияние. Ето и съветите:

Не оставяй водата да тече постоянно докато миеш чинии.
Използвай пералня и миялна машина само когато са напълно заредени.
Ако обичаш студена вода, по-добре дръж кана в хладилника вместо да оставяш водата да тече докато стане студена.
За да измиеш плодове или зеленчуци, ги постави в купа с вода, вместо да пускаш течаща вода върху тях.
Водата останала след измиването на плодове/ зеленчуци по посочения начин, можеш да използваш за поливане на цветята, например.
Спирай водата, докато си миеш зъбите. Така ще спестиш 94л. вода на месец.
Поливай цветята само когато е необходимо – по-вероятно е да загинат от преполиване, отколкото от липса на поливане.
Когато миеш ръцете си, спирай водата докато ги сапунисваш.
Водата, която тече докато нагласяш душа на подходяща температура, можеш да събереш в леген и да използваш за поливане на цветята, например.
Когато вариш зеленчуци, използвай само толкова вода, колкото да се покрият и дръж капака върху тенджерата. Така ще спестиш вода и ще се сварят по-бързо.
Не използвай течаща гореща вода за размразяване на продукти. Най-добре ги оставяй в хладилника, за да се размразят през нощта.

PS: Малък update – ето още няколко статии от други български блогове, участвали в инициативата:
Водата и парадоксът на пласмасовите лъжички – Блогът на Юруков
Blog Action Day 2010 Вода – Блогът на един мечтател
Blog Action Day. Вода. – Smiling
Водата – BAD 2010 – Патиланско царство
Blog Action Day 2010 – Тема: Вода – Мама Меми

А това са всички блогове от България заявили участие – Who’s participating?

бутони към социални мрежи