Една от причините за по-редките постинги през последните месеци е, че се бях отдала през почти цялото си свободно време на преводаческа дейност на една наистина удивителна книга – “Синята икономика” на проф. Гюнтер Паули. Тази седмица книгата вече излезе от печатницата и усещането да държиш в ръцете си резултата от толкова много положени усилия е прекрасно!

Вече мина първото представяне на книгата в Пловдив и предстоят още такива във Велико Търново, Елена, Шумен, Варна и София (за последните две още няма уточнени дати и часове, за останалите повече информация на сайта на ОМ).

Специално бих искала да поканя читателите си от Шумен на срещата там – на 22.06 от 17:00 в РБ “Стилиан Чилинфиров”. Много бих се радвала да се видим и наживо :)

А ето и малко повече информация за книгата, която сигурна съм ще ви заинтригува:

“Представете си един свят, в който нищо не се изхвърля и нищо не се губи; вещества и енергия се завъртат в безкраен кръговрат и отпадъците на един процес са суровина за друг.

Представете си един свят, в който
- сградите нямат нужда от изкуствено отопление или охлаждане, а водата се пречиства, докато стигне от по-горния етаж до долния;
- няма нужда от батерии, от лепило, от алуминиеви опаковки, от замразяване на храни, от изкуствени торове, от минодобив;
- кремовете за лице и бръснарските ножчета се произвеждат от коприна; пластмасата се прави от водорасли или хранителни отпадъци; червилото и слънцезащитните средства – от домати, а хартията – от захарна тръстика;
- на мястото на безплодните савани растат тропически гори; биомасата не се оставя да изгние, а се използва за производство на гъби, биогориво, фураж; от въздуха може да се извлича вода;
- мобилният ви телефон се зарежда от вибрациите на гласа ви, а часовникът – от топлината на китката ви;
- електроенергията идва от неизчерпаемата сила на слънцето, на морските вълни, приливите и отливите, на гравитацията.

Този свят не е мечта за бъдещето или една невъзможна утопия. Този свят съществува тук и се случва сега! Това е светът на Синята икономика! В „Синята икономика” проф. Гюнтер Паули ще ви отведе на едно вълнуващо пътешествие сред чудесата на природата и екосистемите, вдъхновили 100 новости с възможността да създадат 100 милиона работни места за десет години.”

Книгата издаваме с помощта на издателство “Хрикер”, но цялата останала организация и финансиране идва единствено от нас, хората от ОМ и затова и книгата ще си я разпространяваме сами, т.е. няма да може да се намери по книжарниците. “Синята икономика” е свободна за сваляне като pdf-файл от сайта на ОМ, а ако желаете да ни подкрепите и да я закупите в хартиен вариант, пак там можете да намерите информация как да стане това.

социални мрежи