Може би някои хора ще кажат, че в днешно време народни будители няма и ще попитат за какво ни е въобще този празник, нали си имаме 24-ти май. Но и днес будители има. Може би не чак “народни” и може би имената им не са известни на всеки, а само на малък брой хора. Но освен чрез революции, важните промени се осъществяват и чрез еволюция. Чрез безброй малки и незабележими стъпки, които постепенно променят всичко. И днес тук в България със сигурност има стотици и дори хиляди будители, които правят своите малки стъпки всеки ден, помагайки на хората около себе си също да се събудят и да вървят напред.

Има учители, за които “учител” не е професия, а призвание. Има хора на изкуството, за които творчеството е единственият смисъл на живота им. Има мъже и жени, посветили се изцяло на идеята да помагат на другите, всеки, чрез това, което умее най-добре. Сигурно ще попитате къде са тези хора и защо не ги виждате… просто се огледайте наоколо. Със сигурност ги има дори и около вас.

И за да не говоря само на теория празни приказки, ето историите на някои от тези хора – днешните будители в нашата страна:
Издателство “Точица” – защото ученето трябва да е и забавно. (прочети повече)
“Надежда за малките” – за да има надежда за всяко дете да намери своето семейство (прочети повече)
Как обединени заедно хората могат да намерят решение и да постигнат успех в търсенето на едно съществуващо вече лекарство (прочети повече)
“Подарете книга” на тези, които нямат възможност да си купят (прочети повече)
Как красотата дарява усмивки на болни деца (прочети повече)
Хипотерапия – или как конната езда може да лекува (прочети повече)

Сигурна съм, че има още много подобни примери за съвременни будители.

Може би ще попитате какви будители са те и защо да ги наричаме така. Защото техните истории вдъхновяват. Показват, че мечтите могат да се сбъднат, колкото и да е трудно това. Не ти трябват чудеса, а здрава работа и куража да рискуваш. Нужно е само да се осмелиш да опиташ, да се събудиш от апатията и безразличието и да си кажеш “Аз мога”. И наистина да го направиш.

споделяне на връзка