Преди време във втората част на този постинг писах за проблемите си с Европриложението към дипломата за магистратура, което беше пълно с грешки. Да се похваля малко – миналата седмица най-накрая успях да го получа от третия опит (любимото ми число :-)

За първия опит вече писах какво стана. При втория попаднах не на жената, на която бях писала, а на нейна колежка. След дълго ровене в компютъра успя да ми разпечата първата от общо три страници и каза, че с другите всичко е наред. Въпреки че й обясних, че не, не е наред всичко, каза че не може да направи нищо повече.

Мислех си да се откажа да се занимавам, но все пак реших да потърся стандартния текст на МОН, който така настоятелно ме убеждаваха, че са използвали. Оказа се, че е така… но не съвсем. Между двата текста имаше разминавания – в стандартния почти всички грешки бяха коригирани. Копирах текста, оцветих в червено разликите, изпратих го и месец по-късно си получих Европриложението в доста по-добър от първоначалния вид.

Най-странно от цялата история ми бяха двете противоположни мнения на служителките:
1) “За какво се занимавате изобщо, по-добре да имате стандартния текст на МОН, нищо че е с грешки.” и…
2) “За какво се занимавате изобщо, по-добре да имате нашия текст, който е без грешки, вместо стандартния на МОН.” (нищо че 5мин. по-рано им бях обяснила, че именно този на МОН е с по-малко грешки, не техния).
Единственото, за което явно бяха на едно мнение, е че само си губя времето да се занимавам. И аз понякога се питам защо го правя, но когато накрая получиш това, което си искал, удовлетворението е голямо и разбираш, че е имало смисъл. Честно казано се съмнявам, че ще започнат и на другите хора да разпечатват правилния стандартен текст за Европриложение, но имам малка надежда, че може и да се случи.

Изводът: ако 1) знаеш правата си и можеш да ги докажеш, защото си прочел закона и 2) си достатъчно настоятелен и не се отказваш; то накрая има шанс да получиш това, което искаш (дори и само защото им е писнало да им досаждаш и просто искат да се отърват от теб ;-)

сподели ме