Дори и шансът да изглежда смешно малък, това е единственият начин да разбереш. Да разбереш дали можеш, дали ще се справиш, дали ще спечелиш, дали ще ти хареса някоя нова храна или напитка, дали човекът, когото обичаш ще отговори на чувствата ти. Просто трябва да опиташ.

Когато попаднах на информация за един конкурс с екологична насоченост, първата ми мисъл беше „никога няма да събера толкова хора, които да гласуват за мен”. Но все пак опитах и се оказа, че осем гласа ми бяха достатъчни, за да участвам в еко-лагер в Испания. Когато една приятелка ми прати информация за един проект в Полша и прочетох изискването участниците да са „политически и социално ангажирани”, си помислих „никога няма да ме одобрят, че в какво съм ангажирана аз”. След това се сетих за доста неща, които мога да изброя и реших да опитам, с надеждата, че проекта не е много популярен и едва ли има много кандидати. В резултат, на което в неделя заминавам за Гданск.

Разбира се, сега разказвам само историите с положителен резултат, но е повече от ясно, че в значителна част от случаите не съм имала подобен успех. Това обаче е просто част от живота. Опитваш, проваляш се, ставаш и продължаваш напред. Важното е да опиташ, защото ако не опиташ, няма как да знаеш. Ако не опиташ, няма да ги има провалите, но и успехите.

Разказвам всичките тези неща, защото когато ми пратиха информация за конкурса „Търся издател” с коментар към линка „Само като за теб е!”, единственият ми отговор беше „Дааа, бе, да!” Няколко дни по-късно вече бях решила, че ще опитам. Просто така, без да очаквам нищо, защото ако не го направех, щях да се питам „ами ако…”

И така освен моите оптимистични излияния тук, сега се представям в малко по-различна светлина. Идеята за книгата я имаше отдавна, но започнах да пиша едва в началото на тази година. Просто трябваше да опитам, за да видя дали ще мога, дали ще имам търпението да я завърша и постоянството да пиша всеки ден по малко. Е, завърших я, има нужда от доста корекции и изобщо не съм убедена в изпълнението, макар идеята да ми се струва добра. Доволна съм, че се справих с предизвикателството, което сама си бях поставила и това е единственото, което има значение.

Представянето на книгата и кратък цитат от нея можеш да прочетеш тук: “Беловит”*. Ако ти хареса, ще се радвам да гласуваш!

*Гласуването е с големия червен бутон долу в ляво и за съжаление изисква да се гласува през профил във Facebook.

PS: Както се казва “Който играе – печели, който не играе – не печели”. А също и “You miss 99% of the shots you take, and 100% of the shots you don’t take.”

бутон за сайт