Преди време бях писала за “заучената безпомощност” и още тогава се замислих, че за съжаление има много верни неща в тази теория.

Хората наистина се научават да се чувстват и да бъдат безпомощни. Ако няколко пъти не успеят да се справят с нещо или не получават никакви резултати, приемат го за невъзможно и се примиряват с настоящото положение. Смятат, че нещата са извън техния контрол, че каквото и да направят ще е напразно и затова спират дори да опитват. Спират да реагират и да действат, и любимата им фраза става “Няма смисъл. Нищо няма да се промени.” А може точно следващия път да успеят. Или пък може в бъдеще ситуацията да се промени и това, което е било ужасно трудно, да стане много лесно.

Например няколко поредни пъти попадаш на некоректни работодатели, които бавят заплати, пестят от осигуровки и се правят, че не са чували за заплащане на извънреден труд. В един момент просто решаваш, че всички са такива и се примиряваш са настоящата си работа, защото си напълно убеден, че където и да отидеш положението ще е същото и ти просто нямаш избор.

Подаваш оплакване срещу некоректно обслужване или развалени хранителни стоки, които са ти продали някъде, примерно. Чакаш месеци докато получиш отговор (ако въобще получиш). После случайно попадаш на същата служителка и тя пак ти крещи, а в магазина продължават да продават стоки с изтекъл срок на годност. Този път, не правиш нищо – вече знаеш, че оплакването няма да промени нещата.

За шести път правиш забележка на съседа си, който пак е изхвърлил боклука си в градинката пред блока или пуши в асансьора. Реакция от негова страна за пореден път липсва. Нещата си продължават по старому, само ти вече си спрял да му правиш забележки – няма смисъл и вече си се ядосваш само наум.

Идеята ми е, че може би именно това усещане за безпомощност и следващата от него липса на реакция и действия, е една от основните причини положението да е такова, каквото е в момента. И ми се иска хората да не се отказват толкова лесно и да вярват, че нещата могат да се променят, че ТЕ могат да ги променят и да ПРАВЯТ нещо, за да се опитат да ги променят. Дори и нещо съвсем дребно. Дори и само един от много на брой опити да е успешен, пак си заслужава. Трудно е, но си заслужава. Просто опитай още веднъж. И още веднъж…

сподели бутон