Със сигурност си се сблъсквал с нещо, което не искаш да направиш; трябва и е добре да го направиш, но има и начин да се измъкнеш и да не го свършиш. Нежеланието ти произтича или от мързел, или от страх, или от това, че точно тази сфера не ти е силна страна и се притесняваш как ще се справиш. Без значение коя от тези причини е и колко извинения можеш да измислиш, за да не го направиш, по-добре е да приемеш предизвикателството. И то веднага, без отлагане, защото отлагането само влошава нещата, намалява шанса за действие и удължава мъчението ти.

Всяко едно преодоляно предизвикателство е една стъпка напред. Ако въпреки огромния си мързел станеш от леглото и изчистиш и подредиш стаята си, ще си доволен от резултата от положените усилия, няма да чувстваш виновен, че не си свършил нищо и следващият път ще ти е малко по-лесно да се помръднеш от дивана. Ако те е страх от високо или от кучета, или от каквото и да било, но успешно се справиш със ситуация, в която обикновено се паникьосваш, следващия път ще ти е малко по-лесно да се изправиш срещу страха и да го преодолееш. Ако пък трябва с неудоволствие да се заемеш с нещо, което не ти е силна страна, това е прекрасна възможност да усъвършенстваш уменията си. Без значение дали ще се справиш добре или не до там успешно, със сигурност ще научиш нещо полезно, ще усъвършенстваш уменията си и следващият път ще си по-уверен.

Човек не трябва да избягва предизвикателствата, а дори нарочно да ги търси и да се поставя в такива ситуации. Защото именно предизвикателствата са тези, които ни помагат да растем и да се развиваме.

share button