Щастие: чувство и състояние на пълно задоволство, удовлетворение от живота.

Истината е, че да си оптимист не означава да си щастлив и усмихнат през цялото време и постоянно всичко да ти е наред. Не означава винаги да си доволен от живота, от това, което той ти дава, от това, което имаш. Не означава никога нищо да не ти липсва.

Но оптимизмът оначава да вярваш, че някога ще получиш това, което не ти достига. И по-важното – да се бориш и да се стремиш да го получиш без да губиш надежда, че то рано или късно ще стане реалност. Да знаеш, че светът може и да не е перфектен, че някои неща може да не са съвсем наред, но ти можеш да ги направиш по-добри.

Да си оптимист не означава, че нямаш право понякога да си нещастен. Не означава, че не можеш да си тъжен. Не означава, че трябва да си безчувствен към трагедиите и да се преструваш, че нищо не се е случило.

Но означава да не живееш с днешната болка и утре. Да не се предаваш на болката и тъгата и да не им позволяваш да те завладеят. Да ги изживяваш, но и да ги преживееш. Да си позволиш да си тъжен, но да знаеш, че утре нещата ще са по-добре. Да преодолееш болката, която те залива всеки ден отвсякъде и да знаеш, че винаги ще има утре и от теб зависи то да е малко по-добре от днес.

бутон за социални мрежи