Кога за последно сте опитвали или правили нещо ново? Нова рецепта, ново ястие в любимия ви ресторант, ново хоби или спорт. Книга или филм от жанр, който по принцип рядко гледате или четете. Посещение на нов град или място, където никога не сте ходили досега. Посещение на концерт или изложба, или някое събитие, на каквито рядко или изобщо не ходите.

Новите неща правят живота ни по-интересен и ни измъкват от скуката на ежедневието. Помагат ни поне за малко да се откъснем от рутината и да изпитаме непознати усещания, да се почувстваме отново откриватели. А по света има толкова много неща, които очакват да ги открием, че ще е наистина жалко да ги пропуснем само защото упорито се придържаме към това, с което сме свикнали. Да, всяко ново нещо означава и излизане от зоната ни на комфорт, което може да е малко плашещо (или пък повече). Но именно това го прави толкова интересно, създава тръпка, любопитство, желание да докажем на себе си, че можем да се справим. Разбира се не всяко ново нещо ще ни харесва, но ако не експериментираме, освен неприятните ще изпуснем и много приятни неща. Човек няма как да знае дали нещо ще му хареса без да го е опитал и колкото повече новости изпробва, толкова по-голяма е вероятността да попадне на нещо, което наистина му допада.

Непрекъснатото опитване на нови неща ни поддържа живи, показва ни, че живота има още какво да ни предложи, стига да му се отдадем и да го живеем активно и пълноценно, а не в непрекъснат страх от непознатото.

бутони за социални мрежи