Преди няколко дена, докато се возех за пореден път в градски транспорт, чух следните думи: “Аз съм песимист. По-добре да не се надявам нещо да се случи и после няма да се разочаровам. Ако стане ще се радвам естествено, но по-добре така, отколкото много да искам нещо и да се разочаровам, когато не го получа.”

Откакто започнах да пиша този блог чета различни неща за оптимизма и песимизма. Бях чела, че страха от разочарование е една от най-често срещаните причини хората да смятат себе си за песимисти и да мислят, че това е по-добър вариант от оптимизма. Но едно е да четеш нещо в интернет, а съвсем друго да чуеш абсолютно същите думи наистина изречени от някого. И то от едно 15-16 годишно момиче. Твърде младо, за да мисли така, твърде младо, за да е толкова разочаровано от живота.

На пръв поглед в аргумента има известна доза истина – не очакваш много от живота и затова няма как да се разочароваш, а когато все пак ти се случи нещо хубаво си щастлив. Но…

Човек е толова голям, колкото са големи мечтите му.

Ако никога не си пожелаеш нещо голямо от страх да не се разочароваш, то това нещо просто няма да ти се случи. Страхът от разочарование и неуспех само ти пречи. Да, може би ти спестява малко болка, но спестява и много от радостите в живота. Ако се страхуваш да пожелаеш нещо, няма да положиш никакви усилия да го постигнеш и съответно шансовете ти намаляват още повече.

Но ако имаш големи мечти, ако наистина желаеш да ги постигнеш, ако повярваш, че можеш да успееш, тогава нещата коренно се променят. Когато силно искаш нещо, ти си готов да се бориш за него, да вложиш всичките си усилия, за да го постигнеш. Вероятността за провал все още съществува разбира се, и ти си наясно с това, но тя силно намалява. Остава на заден план, защото ако започваш нещо с мисълта, че няма да успееш, вероятно никога няма да започнеш.

Вярно този път е по-труден, изпълнен с повече разочарования, болка и неуспехи, но и с много повече радост и постигнати желания, за които един песимист би се страхувал дори да мечтае.

Разочарованията са част от живота – не позволявай на страха от тях да ти пречи да мечтаеш и да сбъдваш мечтите си.

сподели бутон