Ако имаш мечта, не я оставяй да бъде само мечта. Остави я малко да бъде само идея, далечен и недостижим блян, позволи й да придобие форма. И един ден ще разбереш, че не е чак толкова невъзможна. Колкото повече мислиш за нея, толкова по-реална ще ти се струва. Просто вземи решение да я осъществиш!

Не цялата, не наведнъж, ще ти се стори прекалено трудно и изискващо много време и усилия с неясен резултат. Стъпка по стъпка мечтата може да се превърне в план за действие. Достатъчно е да направиш нещо малко, но е много важно да започнеш. Днес, не утре! Защото колкото повече отлагаш, обмисляш и се стремиш всичко да е перфектно изчислено до най-малкия детайл, толкова повече отдалечаваш мечтата си във времето и толкова по-несигурен можеш да се почувстваш.

Важното е просто да действаш. Дори да не си напълно сигурен какво точно правиш, дори резултатите от действията ти да са неясни, дори да не знаеш какво следва от тук нататък. Действията изпълват с въодушевление. Виждаш, че правиш нещо и все нещо се получава, дори да е несъвършено. Без да опиташ, без проби и грешки, няма как да стане. С опита постепенно идеята ще се избистря и нещата малко по малко ще се нареждат. Може да са точно такива, каквито си очаквал или пък да тръгнат в коренно различна посока, но всяка следваща стъпка ще те приближава към мечтата ти. Важното е да не спираш! Да не се отказваш ако в началото нищо не се получава или нищо не се случва, грешките и неуспехите са много добър урок.

И така един ден… мечтата ти ще се превърне в реалност. Ще изживееш това, което винаги си искал, но си смятал за невъзможно. Или осъществената мечта ще се окаже малко по-различна от тази в ума ти – може би по-хубава, но може и разочароваща. Или (понякога се случва) мечтата ще се окаже не до там реална. Но каквото и да стане, ще знаеш, че си опитал. Че си се борил за мечтите си и няма за какво да съжаляваш. Защото на мястото на осъществената или изгубена мечта ще се роди нова и ти ще си с една мечта по-богат.

сподели бутон