Прекрасно е, когато знаеш, че правиш нещо хубаво и стойностно и в добавка към това околните също го забелязват, оценяват усилията ти и са ти благодарни. Рядко се случва точно такава комбинация и съм благодарна, че поне в един аспект от живота си съм успяла да я открия.

Когато, човек се занимава с нещо, което харесва, което намира за ценно и вижда смисъл в него, той е по-мотивиран. Дори вдъхновен и ентусиазиран и затова се старае повече, работи по-бързо и ефективно и дава всичко от себе си. Прави го основно заради лична удовлетвореност и всички останали мотивиращи фактори, като заплащане или оценка, остават на заден план.

Когато усилията на даден човек бъдат оценени заслужено високо, това има изключително положително влияние върху него. Когато знаеш, че работата ти се цени, си още по-мотивиран да я вършиш все по-добре. Понякога дори и едно искрено “благодаря” върши чудеса. Оказаното доверие често е стимул за поемане на отговорност и предизвиква желание да дадеш всичко от себе си, за да оправдаеш това доверие и дори да надскочиш очакванията към теб.

Комбинацията от лична мотивация и положителна оценка на положените усилия за съжаление се среща доста рядко, но дори и само едно от тези две неща може да е достатъчно, за да вършиш дадена дейност с желание или поне без пълно неудоволствие. Когато и двете липсват, обаче, всякакви други фактори са без значение и едва ли има нещо, което да те накара да си помръднеш пръста повече от минимално необходимото.

сподели ме