Всеки ден правим между 300 и 400 оценки на самите себе си. Средно около 80% от тези оценки са негативни и само 20% положителни.*

До голяма степен е така. Обвиняваме се прекалено строго за съвсем дребни грешки. “Може ли да съм толкова глупав” “Как можах да направя такава грешка” “Пак съм оплескал нещата” “Ей, ама никога няма да се науча” “Все на мен ще се случи” “Толкова идиотски не съм се държал отдавна” “Никога няма да стана толкова добър” “Как пък изобщо съм се надявал да успея” Сигурно всеки си е казвал тези реплики в един или друг момент.

В същото време твърде рядко поздравяваме себе си за собствените си успехи, за добре изпълнените задачи, за правилните решения, за дребните ежедневни постижения, за преодолените препятствия, които преди да ги прескочим са ни изглеждали твърде високи. Казваме си “Е, какво пък толкова” “Нищо работа” “Всеки би се справил” “Чист късмет” “Просто днес ми върви” “И другите успяха, значи не е нещо изключително” “Беше по-лесно отколкото очаквах”.

Сега си представи, че на твоето място стоеше най-добрият ти приятел или друг любим човек. Направил е грешка. Би ли използвал същите думи, които казваш на самия себе си? Едва ли! Би се опитал да го успокоиш, да потърсиш причините за грешката, да му кажеш, че стават такива неща, че проблемът не е толкова сериозен, ще успее да се справи и следващият път ще е подготвен по-добре.

Ако пък приятелят ти е постигнал успех, няма да се опитваш да омаловажиш неговото постижение. Напротив, искрено ще се зарадваш за него, ще го поздравиш, ще го похвалиш, ще му кажеш колко е добър и как се надяваш в бъдеще да има още по-големи успехи.

Ако можем да сме толкова добри с приятелите си и хората, които обичаме, не е ли време да заобичаме и себе си малко повече? Да си прощаваме за грешките и да се радваме на постиженията. Все пак не можем да избягаме от себе си. Дори и да не искаме, сме принудени да живеем в собствената си компания 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. И би било добре компанията поне мъничко да ни харесва.

*Източник: http://www.terrypaulson.com/

сподели ме