Когато се запознаеш с някого, обикновено не можеш да му се довериш напълно от самото начало. Просто твърде често в миналото се е случвало хората да се окажат не такива, за каквито са се представяли, да ни лъжат, мамят, нараняват. Затова е нужно малко време, за да опознаеш човека и попадайки заедно в различни ситуации, да разбереш, че можеш да разчиташ на него и на помощта му в трудни моменти.

Доверието се изгражда постепенно и неусетно, и не зависи от някакви игрички, изпити или тестове. Не можеш да кажеш примерно, ще ти се доверя, ако направиш това и това. Така прилича по-скоро на изнудване, особено ако става въпрос за нещо, което другият не желае.

Не трябва да се прекалява и с прекаленото изискване на доверие. Не можеш да искаш от някого да ти се довери без да си му дал основания за това. Особено когато това е свързано с поемане на известен риск. Доверие не се дава просто така, защото някой го иска от теб или ти казва да му се довериш.

Доверие се изгражда бавно и трудно, но ако веднъж бъде изградено и е силно и стабилно, може да бъде безусловно и да бъде основа за едни прекрасни отношения.

бутони за споделяне