I am proud to be taking part in Blog Action Day OCT 16 2011 www.blogactionday.orgДнес е международният Blog Action Day – ден, в който всички блогове по света пишат на една и съща тема. През миналите две години темите бяха Вода и Климатични промени, а тази година поради съвпадението на датата със Световния ден на Храната, логично темата е “храна”.

Както и предната година, вместо да говоря някакви отвлечени неща, предпочитам да дам някои идеи, които могат лесно и без особено усилия да се приложат на практика:

- Идеалният вариант е сами да си отглеждаме някои зеленчуци и плодове, но тъй като в днешно време не са много хората, които имат такава възможност, можем поне да се ориентираме към местното производство. Винаги, когато имаме възможност, да избираме местни продукти. Те обикновено са по-пресни, не са пътували дълго време от другия край на света. Така не само насърчаваме производителите в региона, в който живеем, но и се грижим за околната среда, намалявайки вредните емисии на транспорта, нужен за превоз на продуктите.

- Яжте плодове и зеленчуци, характерни за сезона. Отглежданите в оранжерии, просто нямат същия вкус, а и природата си знае работата и кое е най-полезно за нас в съответното време от годината.

- Освен цветята на балкона през лятото, можем да си сложим и някоя друга саксия с различни подправки. Винаги са по-вкусни и ароматни, когато са прясно откъснати.

- Да купуваме и приготвяме само толкова храна, колкото можем да изядем. Не е нужно да пълните хладилника и след седмица да изхвърлите половината неща, защото са се развалили. Първо, харчите излишно пари, и второ – толкова много хора не могат да си позволят нормално ядене, а други да изхвърлят храна – не е правилно така.

- Избягвайте полуфабрикатите. Няма нужда да обяснявам колко са вредни, в интернет има достатъчно информация. В на краищата няма нищо по-хубаво от домашно приготвено ястие или сладкиш. Не се страхувайте да експериментирате в кухнята, но и не забравяйте традиционните български ястия.

- Не сядайте на масата сам; храната е винаги по-вкусна, когато е споделена със семейството или с приятели. Оценявайте храната и се наслаждавайте на всяка хапка от нея.

бутон за социални мрежи