“Беловит” В основата на книгата стои легендата за Беловит – древният славянски бог на живота, светлината и плодородието. Трима души тръгват по следите на вълшебна фигурка на Беловит, благодарение на старо писмо, което ще ги отведе на вълнуващо приключение из част от най-известните забележителности в България. По подробно за сюжета – тук. Това е първата ми книга, идеята, за която съществуваше отдавна, а през 2011г. най-накрая стана и реалност благодарение на няколкото отпечатани бройки, които получих като изненада за рождения си ден. Само година и половина по-късно, благодарение на подкрепата на всички прекрасни хора от ОМ и най-вече на Крум Сяров и прекрасната ни редакторка Михаела, книгата вече е факт и тук можете да видите как да си я купите. Междувременно цялата книга можете да свалите и напълно безплатно от тук - Беловит.

“Животът е приказка” – сборник от всички най-добри неща, които можете да намерите в този блог от създаването му през януари 2009г. до началото на 2012г. “Животът е приказка” е достъпна напълно безплатно онлайн; копие от нея можете да свалите от страницата на ОМ, пак там ще намерите и подробно описание. А ако този блог ви харесва и желаете да ме подкрепите, можете да си поръчате и хартиения вариант, който е на цена 5лв. (доставка по пощата с наложен платеж излиза 4,75лв., което вдига цената почти двойно, но за момента не съм намерила по-добър вариант; ако имате идеи – споделете ги; ако живеете в София, ще се радвам да се видим и да ви дам книгата лично).

“Синята икономика” – тук участвам като преводач, но ако трябва да избирате една от трите книги – прочетете тази! Книгата представя един наистина удивителен свят, една алтернатива на настоящото прахосничество и пилеене на ресурси и то реална алтернатива, основана на вече съществуващи технологии. Само за да предизвикам любопитството ви, ето малка част от нещата включени вътре – бръснарско ножче от коприна, слънцезащитен крем от домати, премахване на необходимостта от ползване на батерии, биогориво от водорасли. По-подробно описание на книгата можете да намерите тук. Както и другите две, “Синята икономика” е достъпна безплатно онлайн и може да бъде свалена от страницата на ОМ. Ако желаете да ни подкрепите и да закупите хартиено копие, цената е 10лв. (+ 4,75лв. транспортни разходи при пращане по пощата с наложен платеж, но отново – ако живеете в София, ще се радвам да ви я дам лично).

Награда за цялостен житейски принос 2012-2002г – също почти изцяло мой превод (с малко, но все пак ценна помощ от Преслава Петрова). Книгата е сборник от биографиите на носителите на Награда за цялостен житейски принос, както и речите им при връчване на наградата. Това са едни наистина изключителни хора, борещи се дори и с риск за собствения си живот за развитието на собствената им страна и на целия свят, за премахване на дискриминацията и безнаказаността на престъпленията, за опазване на околната среда, за по-добро образование, за мира и за правата на най-бедните и онеправдани народи. А речите им при връчване на наградата са много вдъхновяващи. Книгата в момента е в редактор и скоро предстои издаване, но можете да прочетете всичко, включено в нея и безплатно онлайн на страницата на ОМ. А вече тече и превод на втора част, която ще обхване периода 2001-1990.

Дзен и изкуството на синьото – втората книга на проф. Гюнтер Паули, която вече съм превела на български и също е в редактор. Тя е посветена на това как можем да се научим да мислим системно, да откриваме решения, които дават отговор на няколко проблема едновременно, как да променим начина си на живот, храненето си и образователната система, как да намираме връзките между на пръв поглед несвързани неща. Повече за нея може да прочетете тук.

Приятно четене! И ще се радвам да получа отзиви, особено градивна критика :)