Преди време ми направи впечатление коментара към постинга в един блог, който прочетох – Гарсон! – в статията се разказва за лошото отношение на служителите в кафенета, магазини и т.н. а част от един коментар гласеше “За приветливите служители – има ги, не отричам. Но не намирам причина да пиша специално за тях, понеже е нормално да ги има.” Съгласна съм, нормално е да ги има, много ще се радвам един ден да стане толкова нормално да ги има, че да престанат да ни правят впечатление усмихнатите и любезни служители. Но докато те са по-скоро изключение, отколкото правило, смятам, че е добре от време на време е добре да пишем и за тях – за да знаят хората, че ги има; току виж може да вземат и да се впечатлят и да решат и те да станат малко по-мили и любезни. Вече съм писала за това в “Ухание поднесено с усмивка” и “Колко е важно да си мил и учтив”. И сега ми се иска да разкажа за още няколко такива случая.

Първият е за една аптека, от която си бях купила лекарства и няколко часа по-късно забелязах, че едно от тях е с изтекъл преди месец срок на годност. Отидох пак в аптеката, обясних какво е станало, извиниха ми се и казаха, че ще го сменят. Оказа се обаче, че и останалите три опаковки са с изтекъл срок, извиниха се отново и ми върнаха парите срещу касова бележка. Отново се извиниха преди да си тръгна, като през цялото време се държаха изключително любезно.

Другият случай се отнася за магазин за обувки. Съвсем търпеливо те изчакват да премериш всички модели, които си харесаш, дават ти да пробваш различни номера, обясняват ти всичко подробно и продавачката е супер усмихната и любезна всеки път, не се цупи ако си пробвал пет чифта и не си харесаш нищо. Имат сайт, възможност да получаваш по мейл информация за нови колекции, скайп, по който можеш да задаваш въпроси в работното им време. Карат те да се чувстваш специален като клиент и да си уверен, че си направил правилния избор за покупка.

И накрая, колкото и невероятно да звучи, последният случай е свързан със смяната на международния ми паспорт. Вярно, организацията можеше да е доста по-добра – в някои други страни си вземаш от машина бележка с номера ти на опашката, вместо да се записваш в някакъв измислен списък, в който дори името ти не могат да напишат правилно. Но пък служителките бяха доста любезни, казват ти “Добър ден!”, обясняват къде какво да попълниш, имаше доста хора, които не бяха попълнили пололината графи от молбите си и те ги попълваха вместо тях, без изобщо да се сърдят за това, че си има даден образец и там всичко си пише. Изобщо очаквах да е доста по-зле и бях приятно изненадана.

И дано наистина един ден стане толкова нормално да има такива хубави случаи, че да не се налага да разказвам за тях.

share button