Наскоро не бях писала постинги, свързани с впечатленията ми от добро обслужване, но миналата седмица ми се случи два пъти и то за един ден, така че си заслужава да го споделя.

Първият случай, колкото и да не ти се вярва е свързан с банка. Изключително мили и любезни служителки – всичко ти обясняват подробно, изчакват търпеливо да си прочетеш документите преди да ги подпишеш, отговарят ти на въпросите, предлагат ти допълнителни услуги, но ако решиш, че не ти трябват, не настояват, както често ми се е случвало на други места. Дори безплатно ми провериха някои документи, въпреки че не бяха длъжни. В сферата на услугите основният проблем е, че не могат да бъдат стандартизирани, както продуктите. При продуктите почти във всички случаи можеш да очакваш едно и също качество, докато при услугите всичко зависи от хората, които ги предлагат. И ако тук бях с добро впечатление и доволна от избора си, то ако бях попаднала в някой друг офис на същата банка, сега можеше и да ти разказвам история за лошото обслужване. Всъщност… щях да си я запазя за себе си и нямаше да я разказвам ;-)

Втората история е за онлайн книжарницата “Книга за теб”, макар че това е много, много повече от онлайн книжарница. Това е място, където стойностните книги със сигурност се чувстват добре, в очакване на своите читатели, които със сигурност няма да закъснеят. Първата приятна изненада беше бързата доставка. Когато направиш поръчква в четвъртък към 6 вечерта в най-добрия случай можеш да си очакваш книжките в понеделник, дори по-вероятно във вторник. Но не и в петък наобяд. Това се казва експресно! Втората приятна изненада беше личната и безплатна доставка и интереса как съм попаднала на сайта, дали лесно съм се ориентирала в него и т.н. А в избора си на книги не се съмнявам – вече доста пъти съм си ги избирала след прочетени ревюта в Книголандия и досега никога не съм била разочарована :) Затова най-искрено им пожелавам успех!

социални мрежи