Миналата седмица Шумен беше домакин на станалия вече традиционен Карнавал на плодородието, който се провежда веднъж на две години и привлича участници не само от всички околни населени места, но и от чужбина. Тазгодишното издание на фестивала беше в подкрепа на кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата.

След пет дни, изпълнени с разнообразни прояви, в събота дойде ред и най-голямото и интересно събитие – Парадът на участниците. По време на парада главната улица в града за няколко часа се превръща в пешеходна зона, където дефилират представителите на Народни читалища, детски градини, училища, чуждестранни фолклорни състави. Най-малкият участник беше само на годинка и два месеца :-)


Обособени бяха и две сцени, на които участниците представяха кратък танц, песен или театрална сценка. Предвидени бяха разбира се и награди – за най-добро изпълнение, за най-оригинален костюм, за най-шумен състав ;-)

В неделя, благодарение на хубавото време, Парк “Студентски” приюти кулинарното изложение, на което бяха представени различни домашно приготвени специалитети от шуменския край. Всеки гост на изложението можеше да опита от десетки видове сладки, баници, пити или типични за сезона ястия.

Освен до кулинарните изкушения посетителите можеха да се докоснат и до местните занаяти – ръчно тъкани черги, предмети от глина, дърворезбарство, декорации от естествени материали, картини върху плоски речни камъчета и много други. На открита сцена в парка протече и заключителния концерт на чуждестранните състави, сред които бяха Италия, Словения и Литва.

сподели ме