За да заобичаш един град, първо трябва да го опознаеш, да си създадеш спомени в него. Настоящи и бивши квартири, настоящи и минали работни места. И пътуването между тях – номера на автобуси, имена на спирки, забележителности покрай тях – Общината, Окръжна, Румънското, КАТ, Патентното, Училището… (за да можеш да отговаряш на въпроси на не толкова запознати пътници). Ароматът на току що изпечени закуски нахлуващ през отворените врати на автобуса на втората му спирка. Подлезът, който всяка сутрин ухае на кафе.

Места на срещи. И на раздели. За кратко или завинаги. Места на първи и последни целувки – барчета, паркови алеи, трамвайни спирки, входове на блокове или… просто някъде… твоето някъде. Любими кафенета. Скрити, спокойни и само твои. Любима масичка в кафенето, в което всичко ти е познато – музиката, сервитьорите, вкуса на капучиното. Любими заведения, чиито менюта знаеш наизуст. Любими магазинчета с любезни продавачки, където можеш да откриеш нещо, специално за теб.

Тайни места, които откриваш в твоя квартал. Красива градинка пред някой блок. Магазинче за плодове и зеленчуци в съседния вход. Кафене с две масички и усмихната сервитьорка през една пресечка. Преки пътища между блоковете, из които идващите за първи път се губят, защото всички панелки им изглеждат еднакви. Когато дойде за пръв път и ти беше така, после си създаваш отправни точки – цветна ограда, шарени графити, табели на фирми, врата на гараж.

Малките улички в центъра, из които можеш да се изгубиш, да изгубиш и представа за времето, но да намериш много красота. Старите фасади с избелели цветове и разпадащи се гипсови орнаменти – цветя, спирали, лица на хора, животни, ромбове и квадрати. Но най-вече цветя. Откриваш истинския град и атмосферата такава, каквато е била преди стотина години, преди идването на панелните блокове.

Парковете с безкрайните алеи. Скритите пейки, на които си седял с приятел. Шумните детски площадки, на които е играло или някой ден ще играе твоето дете. Лехите с цветя, които се сменят всеки сезон. Музикантът, който свири на акордеон.

Градът се, променя, развива се, променяш се и ти заедно с него. Докато го опознаваш и го правиш свой.

бутони към социални мрежи