Миналата събота срещу неделя за първи път посетих част от организираните събития за Европейската нощ на музеите и галериите – още едно сбъднато желание :-)

Най-рано, още в 18:30 започнаха събитията във Военно-историческия музей, където беше представена демонстрация на средновековна фехтовка. И макар че ми се наложи да надничам леко иззад едно храстче, за да виждам, все пак беше интересно. Музеят се оказа доста по-голям, отколкото си го представях, а многобройните самолети, танкове, ракетни и зенитни установки, макар и пред разпадане, си изглеждат впечатляващо.

В музея “Земята и хората” човек може с часове да разглежда изложените кристали с най-различни цветове, форми и размери. Впечатляващо е, но е много по-интересно, когато има някой, който да ти обясни по нещо за различните видове кристали, за да можеш освен да се любуваш на красотата им и да научиш нещо. Много са интересни и предметите – вази и различни геометрични форми – изработени от цял къс кристал. Освен постоянната експозиция имаше и изложба на картини, както и изложба на снимки от последната българска експедиция до Антарктида. За децата пък си имаше организирани практически работилници.

От музея “Земята и хората” се пренесохме набързо към ул.Гурко, където беше спектакълът “Райска градина”, част от Хартиения фест, който течеше тогава в София. Четирима актьори на кокили, облечени в дрехи, направени изцяло от хартия, представиха едно много красиво шоу, придружено със звук, светлина и игри на сенки. Беше най-забавно за децата, но нали и аз съм си още дете ;-) Освен това имаше и работилничка за оригами и изложба на различни предмети, направени от хартия.

Набързо хвърлихме един поглед и в Софийска градска художествена галерия, където освен постоянната експозиция на картини, гостуваше от чужбина изложба на 100 умалени макета на столове с причудлив дизайн.

И последната ни спирка беше Етнографския музей, където за съжаление бяхме пропуснали ревюто с одежди от римско време. Имаше специална експозиция, посветена на предстоящия 24-ти май, показваща в снимки как е бил отбелязван празника през годините. Децата пък имаха възможност да се запознаят с буквите от глаголицата и да се упражнят в тяхното изписване. Изключително интересни бяха и изложбените зали, посветени на кукерите, из които се носеше непрестанен звън, заради чановете, закачени на въженца точно на вратите, така че няма как да минеш без да ги докоснеш. Самата сграда на музея също си е истински предмет на изкуството със своите двойни стълбища с парапети от ковано желязо, изящни полилеи, огромни огледала, мраморни камини, старинни часовници и богати гипсови орнаменти по таваните.

Тъй като за първи път се включвам в Нощта на музеите, бях приятно изненадана от големия брой посетители и оживлението, което цареше из уличките на нощна София. Наистина е прекрасно, че хората са отделили от времето си за една толкова хубава инициатива.

Догодина пак :-)

споделяне в социални мрежи