Ако някой ви каже, че в България не се случват никакви хубави неща, не му вярвайте. Случват се много хубави неща, има прекрасни инициативи и хора, постигнали наистина много (не много пари за себе си, а много хубави неща за всички нас). Просто вие не знаете за това.

Причините са няколко. Първо, за тези неща не се говори по медиите, което е жалко. Тези истории не привличат достатъчно рейтинг, а хората несъзнателно предпочитат да гледат тъжни новини (има и изследвания по въпроса). Второ, явно не търсите достатъчно. Интернет е необятно пространство и поне там можете да намерите предостатъчно информация за безброй добри инициативи. Да, вярно е, че се губят сред всички новини за катастрофи и трагедии, ни кога за последно седнахте да потърсите някое хубава новина или положително действие? И кога за последно попадайки на такава добра новина я споделихте с приятели и познати или говорихте за нея с близките си, вместо да обсъждате кризата или правителството? И трето, но не по-малко важно, (почти) всички положителни инициативи се случват в доста малък мащаб.

Eдна от причините за това е, че не умеем да си сътрудничим достатъчно, да се обединяваме в името на постигане на общите си цели. Примерно в такава малка страна като България сигурно има поне 10-20 организации, борещи се за защита на природата. Още толкова подкрепящи устойчивото развитие. Или организиращи различни инициативи за по-добро образование. Или сдружения на земеделци, търговци, лекари и т.н. И всяка от тези организации сама си търси финансиране, кандидатства по проекти, занимава се с реализацията им. Което само по себе си е много хубаво, но резултатите си остават ограничени, защото не могат да надхвърлят ограничения капацитет на всеки един взет по отделно. А като се има предвид, че повечето такива организации едва ли включват повече от 5-6 до 10 служители, няма как да очакваме от тях чудеса.

А сега си представете какво би се случило, ако тези организации с общи цели се обединят и заработят заедно и вместо 5 имаме 50 човека, които си сътрудничат и си помагат. Те ще могат да постигнат много повече от това, което биха осъществили 10 групички от по 5 души. Цялото е повече от сумата на отделните части, така гласи законът на синергията. Обединени, биха могли да осъществяват много по-мащабни проекти и съответно да окажат много по-голямо положително влияние. А и споделеният опит би направил работата им много по-ефективна. И това важи не само за организациите с идеална цел, но и примерно за творците. Едно е всеки един майстор примерно да си има отделна фирма и да си плаща данъци, такси, счетоводни услуги и какво ли още не, а съвсем друго, когато тези общи разходи бъдат поделени между 5 или 10 души, които работят в една и съща сфера и могат да предлагат продуктите си заедно, осигурявайки и по-голямо разнообразие на клиентите.

Хубави неща се случват и то не малко, но за да имат истинско значение и да достигнат до повече хора, е нужно добрите инициативи да се подкрепят взаимно и да работят заедно в името на общите си цели.

социални мрежи