Събота. Осем и половина сутринта. По това време повечето хора все още са си на топло в леглата след дълга работна седмица или петъчна нощ. Но в Южния парк вече са се събрали близо 300 ентусиасти и вече правят упражнения за разгрявка. След малко ще започне 5-километровото бягане, наоколо цари оживление. Бързо си личи кои от хората са редовни участници в него, но всъщност има всякакви – от бащи бутащи бебешки колички, 10-12-годишни деца, до мъже, които навярно имат над 70 години.

След кратки инструкции за начинаещите и разяснения по трасето се нареждаме на старта, по-назад като по-бавно бягащи. Трасето е много добре обозначено със стрелки, нарисувани по алеите на парка, окуражителни напътствия и маркери на всеки километър. Последното също действа стимулиращо особено когато стигнеш до четвъртия километър. В ранната сутрин навън все още е прохладно, пеят птици и се носи аромат на липи. Алеите са почти празни, но все се намират някои по-ранобудни, излезли на разходка, които да ръкопляскат или да подвикнат нещо окуражително на тичащите.

5kmrun

Стартът е лесен, още си ентусиазиран и в приповдигнато настроение, но към първия километър човек започва сериозно да се задъхва, появяват се и леки болки тук-там, в коленете или глезените и започваш да се чудиш за какво ти беше ставаш толкова рано в събота и да се самоизмъчваш по този начин. Но някъде малко след втория километър дишането се нормализира, всички леки болки изчезват, започваш да забелязваш красотата на природата около теб и остава само удоволствието от тичането. Ако си поддържал постоянно не много бързо темпо след четъвртия километър дори ти остават сили малко да ускориш и даже да си позволиш леко подобие на спринт на финалната права. Където разбира се те очакват аплодисменти, независимо на кое място си финиширал.

5kmrun5

Подобни 5-километрови бягания се организират всеки уикенд от доброволци от 5kmrun в София, Пловдив, Варна и Бургас. Организацията е перфектна, а след всяко бягане участниците, които са се регистрирали на сайта им получават и персонален мейл с времето на бягането им, мястото им в общото класиране и в класирането им в отделните групи, разделени по пол и възраст. А на страницата на сдружението във Фейсбук всеки участник може да се открие сред снимките от събитието.

5kmrun е едно прекрасно преживяване, което зарежда с приятни емоции за дълго време, а след като веднъж си участвал със сигурност ще поискаш да се включиш отново.

социални мрежи