Дали заради бодливия си нрав или поради някакви други причини, но Бодливко никак не обичаше Коледа и затова всяка година отказваше да има коледна украса. Което беше проблем на всички горски духчета, защото Бодливко живееше в единствената елха в гората.

До Коледа оставаха само два дни, а Бодливко не щеше дори да чуе за този празник, но тази година горските духчета бяха решили, че празник ще има при това с истинска украсена коледна елха. И бяха съставили таен план. След като бяха прекарали целия ден в замеряне със снежни топки и пързаляне по заледените клони на дърветата, духчетата изчакаха Бодливко да заспи уморен и дадоха начало на празничните приготовления.

Врабчетата донесоха гирлянд от яркочервени шипки и внимателно го спуснаха върху елхата. Катеричката донесе цял наниз от жълъди, който бе приготвила още през есента. Кълвачът донесе малки дървени фигурки във формата на кръгчета, беше ги направил сам, благодарение на здравия си клюн. Пчеличките бяха направили малка восъчна свещичка, която да освети върха на елхата. Но понеже бе много студено и те не можеха да летят, защото крилцата им щяха да измръзнат, синигерчето отиде до кошера им, взе свещичката и внимателно я закрепи на най-високото клонче.

Когато Бодливко се събуди и видя елхата така украсена, веднага се развика:
- Хей, кой ви е разрешил да украсявате елхата ми без мое позволение?!

Но тайно в себе си Бодливко си помисли, че украсата не е чак толкова лоша и в крайна сметка позволи тя да остане. А когато на следващата сутрин всички горски духчета го наобиколиха, за да отворят подаръците, които дядо Коледа бе оставил под елхата през нощта, Бодливко дори се усмихна и реши, че все пак Коледа може да се окаже и хубав празник.

бутон за споделяне